Ginul

by | May 9, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Ginul: Ar fi imposibil sa cuprind intr-un articol tot ceea ce este important despre gin, tocmai din considerentul ca s-au scris carti intregi despre acest distilat, insa voi incerca sa punctez cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le stim neaparat despre aceasta bautura.

Ginul este un distilat obtinut din cereale, cu o proponderenta mai mare de porumb, secara, ovaz si grau, apoi fiind aromatizat cu diferite plante pentru a-si capata aroma caracteristica. Desi multe botanice sunt adaugate in gin pentru arome, ienuparul este cea mai folosita dintre ele. Defapt ienuparul este lucrul pe care ginurile le au in comun. Pe langa ienupar se mai pot adauga, dupa cum am mai zis, si alte botanice: coriandru, coji de lamaie, portocala, grapefruit, chimen, anason, migdale, trandafiri, castravete etc.

Ginul isi are originea inca din secolul 16, iar parintele ginului este Dr. Franciscus Sylvius care l-a creat in Universitatea Leyden. El l-a numit genievre, care inseamna ienupar in limba franceza. A fost creat in scop medicinal, pentru a elibera proprietatile terapeutice ale ienuparului intr-un distilat. Cu timpul, soldatii englezi care luptau in Olanda au gustat acest distilat pe care l-au numit “Dutch Courage”. Productia de gin in Anglia a fost incurajata de regale Wiliiam III, pentru a umple un gol, refuzand toate importurile de cognac, distilate si vinuri din Franta. Din acel moment productia de gin a inflorit. Daca in 1690 se produceau aproximativ in Anglia 1,9 milioane de litri, in anul 1710 productia a crescut pana la 68 de milioane de litri.

Ginul, la fel ca si majoritatea distilatelor din acea vreme, a suferit modificari la inceputul secolului 19 cand a fost inventat “Coffey”, alambicul continuu. In prezent ginul este facut peste tot in lume, dar stilul London Dry este o referinta in ceea ce inseamna calitatea.

Tipuri de gin:
London Dry – este unul dintre tipurile / stilurile cele mai rectificate de gin, cu un continut alcoholic intre 40 si 47,5 % ABV. De obicei este aromatizat in timpul celei de-a doua sau de-a treia distilari, vaporii de alcool trecand printr-un atasament al alambicului in care sunt puse botanicele pentru a fi infuzate.

Old Tom – acest tip / stil de gin este in mare un London Dry, mai dulce, fiind indulcit si cu sirop de zahar. Acest tip de gin era foarte popular in secolul 19, fiind primul gin cu care s-a facut un Tom Collins si alte cocktailuri mai dulci.

American gin – este un tip de gin cu un continut mai scazut de alcool, brand-ul cel mai mare fiind Seagram’s.

Ginul Olandez – inca nu ma pot decide daca acest distilat este un tip de gin, sau un distilat de “sine statator” cum este vodka, romul, whiskey-ul etc. De ce? Parerile sunt inca impartite. Unii zic ca e un tip de gin, altii (mai ales companiile) zic ca e un distilat, din care ginul s-a dezvoltat. Ginul olandez, numit si genever, este o facut din secara, porumb si malt de orz, iar fructele de ienupar si botanicele sunt introduse in timpul fermentarii si doar apoi distilat. Genever-ul este invechit in butoaie de stejar, si cred ca dintre toate tipurile de gin el se aproprie cel mai mult de gustul original al ginului inainte sa fie rectificat de englezi. Este un produs cu denumire de origine controlata, el fiind produs doar in Belgia si Olanda.

Printre brandurile pe care am avut ocazia sa le degust se numara: G’Vine, Hendrick’s, Gin Mare, Brandon’s, Uncle Val’s.


Recomandarile mele pentru un gin-cocktail: Vanilla Tom Collins, Dry Martini neaparat, Raspberry & Rosemary Fizz sau Gin basil smash.


Ce fel de gin sau ce fel de cocktail cu gin, ai incercat in ultimul timp?

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This