Wunderkammer – Cabinetul de curiozităţi

Home $ Cultural $ Expozitii $ Wunderkammer – Cabinetul de curiozităţi

by | May 16, 2013 | Expozitii

Wunderkammer – Cabinetul de curiozităţi

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 1 octombrie a.c. în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10–16, iar miercuri între orele 12–18. La sfârşiturile de săptămână care corespund zilelor de 25–26 mai, 1-2 şi 8-9 iunie, accesul în spaţiul expoziţional este permis între orele 10-16. În ziua de sâmbătă, 18 mai 2013, cu ocazia sărbătorii care marchează Noaptea Europeană a Muzeelor, expoziţia poate fi vizitată gratuit între orele 20-24.

În ultimii ani, multe dintre muzeele din România şi-au reînnoit spaţiile expoziţionale şi modul de prezentare al colecţiilor. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei parcurge şi el un proces similar de regândire a expoziţiei sale permanente, ceea ce ne-a determinat să ne aplecăm atenţia asupra istoriei colecţiilor şi asupra conceptului de colecţionism în general. Expoziţia de faţă este rezultatul acestei introspecţii şi încearcă să recreeze atmosfera cabinetelor de curiozităţi (germ. Wunderkammern). Aceste cabinete grupau obiecte considerate de către colecţionarii europeni drept curioase, exotice sau inedite. Pornind de la interesul exprimat de-a lungul timpului atât de specialişti cât şi de publicul larg faţă de anumite piese aflate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, am ales să le prezentăm în cadrul acestei expoziţii precum şi într-un catalog bilingv (română-engleză), unele pentru prima oară, alături de alte obiecte care refac atmosfera cabinetelor de curiozităţi.
Întreaga expoziţie a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: un obiect metalic descoperit în zona mun. Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală cu simboluri alchimice descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă (gutti) şi două amulete egiptene (stâlpi Djed). Piesele pot fi considerate drept curiozităţi din mai multe motive, cum ar fi contextul incert de descoperire, datarea controversată, funcţii şi materiale de realizare incerte sau interpretarea discutabilă a diferitelor reprezentări pe care acestea le poartă. Pe lângă obiectele menţionate vor mai fi expuse şi alte obiecte originale din colecţiile muzeului.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!