Tequila

Home $ Articole $ Tequila

by | May 23, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Daca nu stiai, tequila este un distilat dintr-o bautura azteca veche numita pulque. Aceasta bautura pulque era fermentata de catre azteci in Mexic din planta numita maguey (sau agave, cum o stie toata lumea). In prezent in Mexic se mai produce pulque de catre stramosii aztecilor. Conquistadorilor spanioli care au venit in Mexic nu le-au placut aceasta bautura asa ca au adus alambicul, distiland-o pentru prima data. Primul distilat care s-a obtinut a fost numit vino mezcal, care ulterior pana in ziua de azi s-a transformat simplu in MEZCAL, tequila facand parte din aceasta categorie de bauturi distilate.

Mezcalul din acea vreme avea un character dur, nu foarte diferit la gust si arome fata de pulque, dar cu un continut ridicat de alcool. Pana la inceputul secolului 18, productia de mezcal s-a concentrat in jurul orasului Tequila. Aici s-au facut mai multe experimente, distilandu-se mai multe tipuri de agave, asa ajungandu-se la AGAVE TEQUILANA WEBER, cunocut ca BLUE AGAVE.

Tequila, se poate produce doar in jurul orasului Tequila, in provincia Jalisco. Legile din Mexic spun ca tequila se poate obtine din planta de blue agave care creste in 5 regiuni: Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guanajuato si Tamaulipas.


Tequila se imparte in doua categorii principale: Mixto si 100% Blue Agave. Mixto este obtinuta dintr-un mash de minim 51% blue agave completata cu maquey, cu adios de zahar din trestie de zahar in timpul fermentarii care de obicei este distilata si apoi trimisa in alte parti ale lumii pentru a fii imbuteliata. 100% Blue Agave este obtinuta doar din blue agave, fara adaos de zahar si este invechita si imbuteliata in Mexic. Potrivit legilor mexicane exista 4 tipuri de tequila: Blanco, Joven Abocado, Reposado si Anejo. Tipul Blanco este cel mai intalnit tip de tequila si se mai numeste si white, silver sau plata, poate fi atat mixto cat si 100% Blue Agave, este invechita nu mai putin de 60 de zile in butoaie de lemn si este depozitata de obicei in tancuri de inox pe perioada de odihna. Tipul Joven Abocado mai este numit si gold, si de obicei este obtinut din tequila mixto, a carui culoare nu e obtine datorita invechirii ci adaugarii de coloranti cum ar fi caramelul. Tequila Reposado (repasado=odihinit in spaniola) poate avea si ea arome sau culoare adaugata si este invechita intre 60 de zile si 1 an in butoaie de lemn. Anejo este tequila invechita cel putin 1 an in butoaie de lemn. Cele mai bune tequila anejo, prin complexitatea lor sunt comparate de obicei cu cognac-urile.

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!