Ghidul vestimentar al TIFFarului

Home $ Articole $ Ghidul vestimentar al TIFFarului

by | May 30, 2013 | Articole

Maine va incepe cea de-a 12 editie a Festivalului International de Film Transilvania (pentru cunoscatori: TIFF). De maine, timp de 10 zile, vom aborda un stil de viata atipic. Vom renunta la o alimentatie echilibrata si ne vom hrani cu AperiTIFF-uri, vom practica o viata de nomad, migrand dintr-un cinematograf in altul, ne vom neglija prietenii, familia si locul de munca fara sa realizam de fapt ca timp de 10 zile si familia, si prietenii, si locul de munca  se vor intersecta armonios cu acTIFFitatile festivalului.

Codul vestimentar al tiffarului, al celui care bantuie necontenit locatiile festivalului in cautare de filme si…voie buna, nu a fost contestat de nimeni vreodata. Si chiar daca nu exista un cod vestimentar impus (desi uneori ar fi necesar), tiffarul isi gandeste, chiar si involuntar, o tinuta care sa il ajute sa isi duca la bun sfarsit expeditia in universul cinematografic. Inarmat cu pasiune, cu un anumit bagaj cultural, cu un program atent selectionat, incercuit, subliniat, indoit, el constientizeaza ca in urmatoarele 10 zile va pleca dimineata de acasa si se va intoarce noaptea tarziu. Vestimentatia neavand o importanta majora, corectitudinea combinatiilor, accesarea tendintelor actuale sau conceperea unei tinute in functie de momentul zilei si in functie de eveniment nu par sa intereseze tiffarul. Ceea ce nu stie acesta e ca dincolo de tricoul de bumbac, de perechea de jeansi, de pantofii sport, combinatiile vestimentare nu sunt deloc greu de realizat, sau imposibil de adaptat diferitelor evenimente din decursul unei zile de festival.

Ce trebuie sa stie tiffarul (si aici ne referim doar la tiffarii de gen feminin) e ca pornind de la niste piese de baza existente in garderoba oricui, poate sa isi creeze o tinuta capabila sa iasa in evidenta. Ele pot fi folosite in asa fel incat sa functioneze in diferite situatii de-a lungul unei zile de festival.

PIESE DE BAZA:
– jeans
-camasa alba
-tricou alb de bumbac

ACCESORII ADAPTABILE:
– o geanta simpla, de o culoare care sa iasa in evidenta, cu bareta detasabila. Geanta poate fi folosita cu bareta in timpul zilei, iar seara se poate transforma intr-o geanta plic. Culoarea acesteia trebuie aleasa in asa fel incat sa poata functiona de dimineata si pana seara, complimentand armonios ansamblul vestimentar.
– o pereche de pantofi « statement », destul de comozi pentru a-i putea folosi o zi intreaga, destul de neconventionali pentru a individualiza o tinuta de baza.

ACCESORII PERSONALIZATE:
– acestea sunt elementele dintr-un ansamblu vestimentar care ar trebui sa dezvaluie pe de-o parte personalitatea purtatorului, iar pe de alta parte sa animeze piesele de baza. Aceste elemente nu trebuie sa sufoce tinuta, nu trebuie sa se incadreze intr-un anumit canon vestimentar, ele confera libertate creativa purtatorului, fiind capabile sa adapteze tinuta de baza diferitelor situatii cu care purtatorul se confrunta de-a lungul unei zile.

Mai jos sunt cateva propuneri vestimentare, pornind de la piesele de baza mentionate mai sus, acompaniate de accesorii adaptabile diferitelor perioade ale zilei si evidentiate de accesoriile personalizate care vor transforma o tinuta oarecare intr-o tinuta A TA.

Propunerile vestimentare din prima imagine sunt mai clasice, fiind potrivite persoanelor care ajung in sala de cinematograf dupa orele de munca. Ansamblul de tip « office » devine cu usurinta un ansamblu « casual » prin schimbarea accesoriilor personalizate.

Propunerile vestimentare din cea de-a doua imagine se bazeaza mai mult pe creativitatea purtatorului, un tiffar cu imaginatie, cu o latura artistica si boema, adept al unei vestimentatii cu tenta retro. El detine insa inteligenta stilistica de a imbina elementele retro ale tinutei cu elemente capabile sa aduca ansamblul vestimentar in prezent. Fara prea mult efort si cu o doza sanatoasa de creativitate, tinuta pornind de la piese vestimentare de baza precum jeansi trapezi iese in evidenta prin accesorizarea sa cu perechea de sandale aurii cu platforma, palaria cu boruri largi, sau camasa tip poncho cu broderie aurie.

Din experienta voastra de tiffar, care credeti ca ar fi tinuta potrivita pentru o zi de TIFF ?

Oana Stan @ ZIPCODEFASHION

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!