AM VĂZUT LA TIFF: Manasse @ Castelul Banffy

Home $ Cinema $ AM VĂZUT LA TIFF: Manasse @ Castelul Banffy

by | Jun 3, 2013 | Cinema, Festivaluri

Castelul Banffy de la Bonțida a fost gazda unei proiecții speciale în cea de-a doua zi a evenimentului „Weekend la Castel” din cadrul TIFF 2013. Filmul a început cu o jumătate de oră întârziere din cauza ploii ce s-a încăpățânat să cadă peste Bonțida.

Film românesc din 1925 în regia lui Jean Mihail, Manasse este adaptarea după piesa de teatru omonimă scrisă de Ronetti-Roman. Proiecția de duminică, 2 iunie, a fost acompaniată live de Minima, o trupă britanică ce este responsabilă de acompaniamentul unor filme precum Nosferatu(1922), Cabinetul Dr. Caligari(1919) sau Chiriașul(1927).

Un român și o evreică trăiesc o poveste de dragoste, însă pe fundalul ei se creionează tema centrală a filmului, intoleranța religioasă. Manasse Cohen, apărător înverșunat al tradițiilor evreiești, ajunge să se confrunte cu mari necazuri când nepoata, Lelia Kohanovici, se îndrăgostește de un creștin.
La 88 de ani de la ecranizare, povestea poate părea puțin trecută, iar acțiunea ar putea fi interpretată drep greu de urmărit. Fiind un film mut, Manasse este o mostră a limbajului și gramaticii limbii române specifice lui 1925.

Marele plus al proiecției a fost în band-ul Minima și în feeling-ul transmis publicului…dar să nu uităm de locație, Castelul Banffy este numai bun pentru un film vechi cu încărcătură.

Teo Căbuț

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!