Colours of Cluj

Home $ Festivaluri $ Colours of Cluj

by | Jul 3, 2013 | Festivaluri

Locuitorii şi vizitatorii Clujului vor avea ocazia, între 1 şi 4 august, să redescopere spaţiile publice ale oraşului, în cadrul primei ediţii a festivalului „Colours of Cluj”, care se va desfăşura sub tema „Împreună”. Organizatorii,  Asociaţia Film şi Cultură Urbană (AFCU) şi Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Group, au pregătit peste 60 de manifestări şi activităţi prin care urmăresc să coloreze Clujul într-o perioadă mai săracă în programe de obicei şi să convingă oamenii să participe nu doar ca spectatori, ci chiar ca actori ai evenimentelor propuse.

Piaţa Unirii, Bulevardul Eroilor, Parcul Central, strada Potaissa, Grădina Botanică, Casa TIFF şi chiar Mănăşturul şi strada Maiakovski se vor umple de spectacole de teatru, dans, arte vizuale şi multimedia, concerte şi proiecţii video interactive pe clădiri, activităţi gratuite şi pline de culoare pentru toate vârstele.

Aflat la prima ediţie, festivalul va fi „lansat la apă” joi, 1 august, în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Eroilor. De la ora 22.00 va avea loc lansarea proiectului de videomapping interactiv „Dancing House” („Casa care dansează”) a artistului media Klaus Obermaier – o proiecţie video pe faţada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1, la care pot participa toţi spectatorii, imaginea video proiectată pe clădire fiind controlată direct de către privitori, prin mişcările lor. Îi va urma, de la ora 22.30, spectacolul de acrobaţie cu efecte pirotehnice „The Art of Fire” („Arta focului”), prezentat de Crispus în Piaţa Unirii. De la ora 23.00, tot aici va începe proiecţia filmului Funeralii fericite (România, 2013), în regia lui Horaţiu Mălăele, care va fi prezent la proiecţie alături de scenaristul şi producătorul Adrian Lustig.

De altfel, pasionaţii de film au ocazia să participe a doua zi (vineri, 2 august), între orele 14.00 şi 20.00, la Casa TIFF, la sesiunea de casting şi atelierul de actorie de film „Vreau să joc în film”, susţinute de regizorul Tudor Giurgiu. Evenimentul reprezintă şi o preselecţie pentru TIFF Studio, acţiune ce va fi organizată în această toamnă de regizorul apreciatului film „Despre oameni şi melci”. La atelierul de vineri sunt aşteptaţi tineri şi adulţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 90 de ani, dornici să afle mai multe despre actoria de film sa chiar să joace într-un viitor lung-metraj care se va filma la Cluj-Napoca. Înscrierile se pot face la adresa de email [email protected].

În aceeaşi seară, un alt eveniment special este pregătit de Tudor Giurgiu, de la ora 21.00, pe strada Maiakovski nr. 31 – 35: „Depozitul de filme”, happening şi proiecţie de film-surpriză.

Sâmbătă, 3 august, se caută comorile Clujului. 15 echipe de câte două persoane vor putea participa la o competiţie de „vânătoare de comori” („treasure hunt”), unde vor avea ocazia să descopere, cu ajutorul unor indicii colorate, câteva din comorile oraşului: clădiri şi spaţii care ascund poveşti cunoscute prea puţin – locuri familiare, dar cu secrete nebănuite. Startul se va da la Casa TIFF, la ora 10.00, iar concursul se va încheia la ora 15.00. Doritorii se pot înscrie până în 31 iulie, la adresa de email [email protected].

Câştigătorii premiului I vor primi câte un abonament la TIFF 2014, cei de pe locul II câte un pachet pentru participarea la Luna Plină – Festivalul Filmului Horror şi Fantastic (14-18 august, Biertan, judeţul Sibiu), iar câştigătorii locului III vor avea acces liber la toate evenimentele organizate de Casa TIFF în luna septembrie. De asemenea, membrii celor trei echipe finaliste vor câştiga şi o aventură cu canoe la Cetea, oferită de Outdoor4u, şi câte un card de fidelitate cu reducere de 100 de lei pentru orice produse Nikon.

În fiecare zi, de vineri până duminică, Piaţa Unirii va găzdui activităţi pentru copii (între orele 11 şi 15), iar seara o scenă de dans pentru amatori, urmată de concerte (vineri: The Glass Fish, Satellites, Mushroom Story; sâmbătă: Mojo Barrel, Quantum Drive, Kaleidonescu; duminică: Natif, Domino, Marius Mihalache Band şi Irina Sârbu). Tot aici, duminică, de la ora 18.00, revista Bulevard organizează o „bătaie cu culori”, un eveniment inedit la care participanţii îşi aleg culoarea favorită şi o folosesc în „bătălia” împotriva celorlaţi.

Bulevardul Eroilor va găzdui pe perioada festivalului expoziţii şi instalaţii realizate de artiştii clujeni, precum şi o demonstraţie de tango argentinian (vineri, de la ora 18.00) şi una de salsa (sâmbătă, de la ora 18.00). Proiectele prezentate aici sunt câştigătoarele concursului organizat de Festivalul Colours of Cluj, prin care organizatorii au căutat să identifice şi să prezinte lucrări create de artişti clujeni. Tot aici, artistul media Klaus Obermaier invită spectatorii să participe la proiectului de videomapping interactiv „Dancing House” („Casa care dansează”) – joi, de la ora 22.00, şi de vineri până duminică, de la ora 22.30.

În Parcul Central sunt pregătite, de vineri până duminică, activităţi pentru toate vârstele, iar Grădina Botanică îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă, de la ora 19.00, la o „noapte albă” cu tururi ghidate şi spectacole inedite de muzică, poezie şi teatru-dans. De asemenea, locuitorii din Mănăştur sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 20.00, „La Terenuri”, la spectacolul de teatru de improvizaţie „Viaţa de cartier în Mănăştur”.

Strada Potaissa (colţ cu strada Universităţii) va reprezenta „zona de relaxare” a festivalului. Grupul „Mixer” a pregătit sesiuni de gătit în aer liber, cu ajutorul unei bucătării mobile (joi – seară evreiască; vineri – seară germană; sâmbătă – seară maghiară şi duminică – seară românească). Spectatorii vor putea asista joi la un recital de chitară clasică susţinut de Guitar Trio of Cluj-Napoca, în timp ce vineri atmosfera va fi întreţinută de Dj Addo. Sâmbătă, Alexandru Negriuc, Ileana Surducan şi Fox in the Box pregătesc un eveniment inedit de pian, desen şi video, iar duminică DJ Acqzuel va fi responsabilul cu buna dispoziţie. Casa TIFF va mai găzdui concertul trupei Verde (vineri, de la ora 20.00), iar în fiecare seară clubul Casei organizează „Petrecerea culorilor”, cu ţinută obligatorie în culoarea zilei (joi – roşu, vineri – verde, sâmbătă – galben, duminică – albastru).

 

Participanţii sunt invitaţi chiar să filmeze şi să fotografieze evenimentele din cadrul temei din acest an, „Împreună”. Fotografiile şi filmările realizate vor fi postate şi promovate, alături de numele realizatorilor, pe site-ul şi pe pagina de facebook a festivalului, contribuind la identitatea „Colours of Cluj”. Materialele realizate pot fi trimise pe toată perioada festivalului la adresa de email [email protected] sau pot fi postate pe twitter ori instagram, cu htagul #coloursofcluj. Cele mai reuşite imagini vor fi premiate cu ajutorul partenerului Nikon.

Program:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!