Bruno Unplugged Wine Garden @ Peninsula 2013

Home $ Știri Cluj $ Bruno Unplugged Wine Garden @ Peninsula 2013

by | Jul 4, 2013 | Știri Cluj

Relaxarea capătă o nouă dimensiune anul acesta la Festivalul Peninsula, prin Bruno Unplugged Wine Garden, locaţia ideală unde toţi peninsularii vor putea savura un pahar de vin, un spriţ răcoritor sau un prosecco, pe care îl vor completa cu bucate alese gătite de “Papa la Şoni”, totul la umbra unei salcii bătrâne. La ediţia din acest an am gândit, alături de partenerul nostru Bruno Wine Bar, un loc unde starea de bine să guverneze în acorduri de muzică, poezie, dansuri, imagini, pe fondul consumului de băuturi atent selecţionate.

Şi pentru ca experienţa Bruno Unplugged Wine Garden să fie completă, aici vor avea loc în fiecare zi a festivalului câteva concerte unplugged printre care Grimus acoustic (19 iulie), Ada Milea (20 iulie) şi Ţapinarii (21 iulie).

            Grimus este cea mai de succes trupă de rock-alternativ a momentului, în România. Originară din Cluj, formaţia a intrat rapid în atenţia publicului şi la scurt timp după lansarea albumului de debut „Panikon” s-a transformat în revelaţia scenei indie din ţara noastră. Piesele elaborate, sound-ul aparte, dar şi capacitatea extraordinară de comunicare au atras atenţia publicului. Cel de-al doilea album, “Egretta”, produs şi mixat de Adam Whittaker şi masterizat la Sterling Sound din New York, a lansat şase hit-uri – Started, Face The Light, Vanity, In Your Eyes, Nature Falls şi Promise – care au intrat în playlist-urile radiourilor din Ungaria si Serbia, dar şi în circuitul de „college radios” american. Trupa va lansa cel de-al treilea album din carieră – Emergence – în toamna acestui an, primul extras pe single fiind o piesă in limba romană, „Priveşte-mă”.

            Ada Milea, Bobo Burlăcianu şi Cristian Rigman aduc la Peninsula albumul „Alcool”. Lansat la Cluj în ianuarie 2013, de Sfântul Ioan, albumul cuprinde 23 de piese pe versurile poetul Ioan Mureşan din volumul „Cartea Alcool” .  “A fost foarte interesant, pentru că poetul Ion Mureşan a spus că nu se pot face cântece pe asemenea texte. Şi eu am fost convinsă că nu se pot face, dar am încercat şi, spre bucuria mea, a ieşit acest CD”, a spus Ada Milea la lansarea albumului. În 2010, când a fost lansată, „Cartea Alcool” a primit din partea Uniunii Scriitorilor din România premiul pentru cel mai bun volum de poezie. Doi ani mai târziu, cartea a fost recompensată cu premiul Mihai Eminescu al Academiei Române.

            Ţapinarii este o formaţie de folk alternativ ce prezintă viaţa de cuplu şi nu numai, într-un mod realist, ironic şi autoironic. Ultimul lor album, „Visul Românesc” ajunge la Bruno Unplugged Wine Garden. „Vă aşteptăm cu drag, stimaţi intelectuali!”, au ţinut să transmită Ţapinarii peninsularilor!

Pe lângă aceste concerte unplugged, Bruno Unplugged Wine Garden mai are şi alţi invitaţi. Horatiu Curuţiu şi invitaţii săi (organizatorii Festivalului Photo Romania, ce a înregistrat un success nemaipomenit la prima sa ediţie – Cluj 2013), vă invită să  participaţi la workshop-uri, vernisaje, proiectii de fotografie şi concursuri având ca temă centralp (dar nemărginindu-se la)  fotografia de concert, zilnic, de joi până duminică, între orele 14.30 şi 16.00.

Aţi auzit de Sega-Namaste? Este cel care a renunţat la lumea “formală” şi a luat calea Indiei, revenind în ţară cu poveşti nemaipomenite, transpuse în două volume de success, best-seller-uri ale ultimelor festivaluri de specialitate. Sega se va afla la Bruno Unplugged Wine Garden în fiecare zi a festivalului, aştepând publicul interesat la “Un pahar de vorba şi de vin”, între 15.00 şi 16.00.

            Ioana Laşcu şi compania vor încânta privirea şi simţurile cu numere de tango argentinian, vineri şi duminică, de la ora 17.00. 

După vin, fotografie, poezie, literatură, muzică şi dans, publicul va avea parte aici şi de o piesă de teatru.

Un toast cu Diavolul’’ (joi, 19 iulie, ora 17.00) prezintă universul corporate într-o manieră amuzantă. Diavolul secolului XXI se recomandă drept un business-man stilat şi şarmant, directorul singurei corporaţii subpământene. Alături de două nimfe demonice, Diavolul destăinuie povestea sinceră a succesului său, având drept cadru o petrecere de senzaţie. Totul pus la cale de compania independentă de teatru Creat.Act. Enjoy, fondată în 2011 la Cluj şi care anul trecut a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de Teatru pentru Tineri „Orfeu” de la Otopeni.

            Mania.ro (vineri, 19 iulie, ora 18.00) pe de alta parte, este un spectacol ce îmbină atitudinea social-politică cu monologul interior. Căutarea sinelui se desfăşoară într-un spaţiu personal aflat la periferia unui spaţiu social angoasat, autist, plin de frustrare şi neîmplinire. Acest spaţiu exterior contaminează gândurile şi acţiunile personajului, care se zbate într-o luptă surdă cu trecutul, prezentul şi lipsa viitorului, o luptă în care singurul aliat este iubirea. Poeziile lui Mihnea Blidariu (Luna Amara), care stau la baza acestui spectacol, sunt pline de referinţe la trecutul totalitar românesc, la momentul Revoluţiei din 1989, la politica prezentului şi la nevoia societăţii de a-şi redescoperi latura cetăţenească, civică.

La  finalul fiecărei seri, după ce peninsularii s-au distrat pe cinste la concerte, Astra Film aduce anul acesta patru documentare legate de felul în care influenţează muzica destinele celor care-o ascultă sau a celor care-o crează. Proiecţiile vor avea loc la Bruno Unplugged Wine Garden în fiecare seară, de joi până duminică inclusiv, după terminarea concertelor pe Scena Mare a Festivalului Peninsula.

Indiferent în ce colţ al lumii trăiesc, la Moscova sau Berlin, tinerii au găsit în muzică modalitatea perfectă de a-şi exprima frustrarea şi revolta împotriva unui sistem în care nu-şi găsesc locul. Cartierele mărginaşe par a fi locul perfect pentru naşterea şi perpetuarea unor stiluri muzicale vindicative, precum punk-ul sau hip-hop-ul. “Street Punk Morscow” şi “Berlin, Kreuzberg 36” ne invită în asemenea locuri, în care, ca turist obişnuit, nu prea ai şansa să ajungi.

Rockumentary” ne spune ce poate să meargă rău când lucrurile merg prea bine în viaţa unei trupe tinere de rock din Portugalia, iar “Bastards of Utopia” ne face cunoştinţă cu un fenomen politic nou, fondat de nişte activişti croaţi cu nostalgii de stânga, care a câştigat adepţi nu doar în Croaţia, ci şi în alte ţări europene.

Astra Film este un forum naţional al filmului de non-ficţiune cu sediul în Sibiu, organizatorul Festivalului Internaţional de Film Documentar din Sibiu, Astra Film Festival, iniţiat în 1993 şi care de-a lungul anilor a devenit un eveniment de referinţă pentru profesionişti, pentru zona academică şi pentru publicul cinefil. În 2013, Astra Film Festival aniversează 20 de ani de existenţă, ani în care au fost prezentate mii de filme şi au fost susţinute constant programe de promovare a documentarului românesc pe plan internaţional.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!