Vodka

by | Jul 4, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Vodka este una dintre cele mai vechi bauturi distilate din lume. In prezent se afla pe locul 3 in top in ceea ce priveste productia si consumul la nivel mondial, dupa soju si cachaca. S-au vorbit multe despre aceasta bautura, despre istoria ei, de unde isi trage originea (Polonia si Rusia inca sunt in conflict in legatura cu acest subiect) etc, insa eu voi incerca sa cuprind cateva lucruri care merita sa le stim, sau macar citi.

In primul rand vodka este cel mai usor subiect de discutat dintre toate bauturile distilate. De ce? Pentru ca este un produs neinvechit, fara gust si fara miros, spre deosebire de celelalte distilate care au arome pronuntate, caracteristice. Din punct de vedere al legii vodka trebuie sa fie un distilat neutru, fara adaos de alte elemente, inafara de apa. De cele mai mult ori vodka este un produs obtinut din cereale sau cartofi, insa exista si exceptii, fiind producatori care isi fac vodka din struguri. Vodka este un produs rectificat, ceea ce inseamna ca este distilat de minim 3 ori, iar unii producatori isi trec cu mandrie acest lucru pe etichetele sticlelor. La finalul procesului de distilare, vodka este filtrata de impuritati prin carbune, insa din nou sunt producatori care isi filtreaza vodka cu ajutorul diamantelor, nisipului glaciar, cristale de quartz, lucru pe care nu uita sa ni-l aminteasca cu fiecare ocazie.

Diferentele dintre stilurile de vodka sunt foarte subtile, vodka fiind un distilat care nu are aroma puternica. Totusi exista mici diferente intre brand-urile de vodka si cea mai importanta ar fi materia prima folosita: cereale sau cartofi. Vodka obtinuta din cartofi are un caracter aparte si o recomand cu caldura consumatorilor de vodka impreuna cu cateva cuburi de gheata, insa nu as recomanda acest tip de vodka intr-un Martini.

O alta diferenta o face textura distilatului, iar din acest punct de vedere se remarca doua branduri: Absolut si Stolichnaya. Vodka Absolut are o textura “uleioasa”, avand un after-taste dulceag si catifelat, iar Stolichnaya este o vodka clara, care se apropie de vascozitatea apei. Stilurile de vodka care se apropie de Absolut, au o textura “uleioasa” si un after-taste dulceag datorita continutului ridicat de glycerol, o substanta secundara care se produce in timpul distilarii, comuna tuturor bauturilor distilate. Trebuie mentionat ca acest tip de vodka se produce in nordul si vestul Europei, pe cand Rusia si tarile din est prefea sa produca o vodka mai “clara”.

Ultima diferenta, atunci cand vorbim de vodka, este “caldura” sau senzatia de ardere atunci cand o degustam. Majoritatea brand-urilor de vodka isi imbuteliaza produsele la un continut alcoolic de 40%, insa sunt distilate care provoaca o senzatie de ardere mai mare decat altele. De obicei o vodka de o calitate indoielnica provoaca aceasta senzatie mai accentuat, pe cand o vodka de o calitate premium sau super-premium are o atingere mai catifelata.

Vodka cu arome
Multi cred ca vodka cu arome este un produs relativ nou, insa rusii isi produceau singuri vodka aromata inca de acum cateva sute de ani. Este bine ca fiecare bar sa aiba cateva arome, pentru a putea face bauturi in amestec cum ar fi Cosmopolitan sau Espresso Cocktail. In prezent exista peste 400 de arome disponibile, iar numarul lor este in continua crestere.

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This