Casa care dansează la festivalul „Colours of Cluj”

Home $ Știri Cluj $ Casa care dansează la festivalul „Colours of Cluj”

by | Jul 18, 2013 | Știri Cluj

Clujenii și vizitatorii care vor trece prin zona centrală a orașului în timpul primei ediții a festivalului „Colours of Cluj” (1-4 august), vor avea ocazia să participe la un experiment artistic inedit, pus în scenă de Klaus Obermaier, unul dintre cei mai apreciați artiști media ai momentului. „Dancing House” („Casa care dansează”) este un proiect de videomapping interactiv – o proiecție video pe fațada unei clădiri la care pot participa toți spectatorii. Practic, imaginea video proiectată pe clădire va fi controlată direct de către privitori, prin mișcările lor. Evenimentul este inspirat de tema acestei prime ediții a festivalului: „Împreună”.

Lansarea proiectului „Dancing House” va avea loc joi, 1 august, de la ora 22.00, în cadrul festivității de deschidere oficială a festivalului. Instalația va fi prezentă și în celelalte zile ale festivalului, în 2, 3 și 4 august, între orele 22.30 și 23.30. Proiecția se va realiza pe fațada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1. 

În era social media, cu Facebook şi Google+, aşteptările tinerei generații de la artă s-au schimbat, mergând mai ales lucrări de artă în domeniul public. Instalaţiile interactive trec de receptarea pasivă și amuzament deoarece creează o experienţă imersivă şi comunicativă. Lucrarea de artă devine vie numai prin participarea activă a vizitatorilor, prin felul ludic în care aceştia o folosesc. Receptorii pasivi se transformă în jucători creativi. În Dancing House, utilizatorii sunt invitaţi să se mişte, să sară şi astfel să ajungă – aşa cum sugerează şi titlul – să danseze: atât ei, cât şi clădirea”, explică artistul pe site-ul său, www.exile.at/dancing_house.

Pentru a-și prezenta tehnica și conceptul, Klaus Obermaier va susține, în premieră în România, și un atelier de tehnici media interactive, care se va desfășura în perioada 31 iulie-3 august, între orele 11:00 și 17:00, la Casa TIFF (str. Universității nr. 6). La atelier este invitat și artistul media Stefano DAlessio. Limita locurilor disponibile este de 10 participanți, care vor fi selectați pe baza unei scrisori de motivație.

Atelierul se adresează tuturor artiștilor video sau celor care au o minimă experiență în filmare și editare video, eventual și în renderizare 3D, și va fi predat în limba engleză. Tehnicile învățate vor putea fi folosite pentru crearea de instalații video interactive. Doritorii se pot înscrie la atelier pe baza unei scrisori de motivație ce trebuie trimise la adresa [email protected] până în data de 29 iulie.

Klaus Obermaier este un artist media, regizor şi compozitor austriac ce lucrează în domenii diverse: dansul, teatrul, muzica, artele media. Creația lui se remarcă prin viziunea artistică radicală şi prin inovațiile tehnice propuse, bucurându-se de o largă apreciere din partea criticii şi a publicului. Modalitățile sale inedite de lucru îmbină limbajele mediatice cu spectacolul în timp real, desființând astfel limitele clare dintre realitate şi lumea virtuală, dintre corp şi imagine.

Performance-urile şi proiectele inter-media create de el au fost prezentate la festivaluri şi teatre din Europa, Asia, America de Nord şi de Sud şi Australia. A colaborat cu Bălănescu Quartet, condus de cunoscutul musician de origine română Alexander Bălănescu, dar şi cu German Chamber Philharmonics şi Art Ensemble of Chicago ori dansatori

renumiţi precum Chris Haring, Robert Tannion (DV8), Desireé Kongerød (S.O.A.P. Dance Theatre Frankfurt). Din 2006 este profesor la Universitatea din Veneţia, unde predă cursuri de regie şi new media. În 2010 şi 2011 a susţinut cursuri de coregrafie şi new media la Accademia Nazionale di Danza di Roma, fiind invitat la diverse universităţi şi instituţii din lume. Mai multe detalii despre Klaus Obermaier: www.exile.at.

Stefano D’Alessio este artist media şi profesor de programare multimedia la Universitatea IUAV din Veneţia. Domeniul lui de cercetare este new media şi tehnologiile interactive, lucrările lui fiind în mare parte instalaţii, performance-uri şi compoziţii muzicale electroacustice. Din 2001, este asistentul lui Klaus Obermaier și colaborator al Martinei Menegon, cu care a realizat lucrări ce au la bază corpul uman, folosit pentru a investiga codificarea mediului real, fizic în reprezentările şi deformările lui digitale. Siteul său oficial: www.cargocollective.com/stefanodalessio

Pe lângă proiecția video interactivă „Dancing House”, Bulevardul Eroilor va găzdui și proiecte propuse de artiști clujeni. „Fețele Clujului / Cineva acolo sus te privește” (cluj.travel și Călin Ilea) este o expoziție de fotografii ale statuilor de pe clădiri din centru ce au chip de om; „Ton pe beton” (Galeria A1) le propune locuitorilor să încerce sonoritățile unei pianine amplasate în stradă, iar „Monumentul timpului” (Fooooooam)  va ilustra trecerea timpului cu ajutorul unei instalații cu vopsea multicoloră. Prin „Umbra pentru centrul Clujului” (Comunitatea de La Terenuri – Spațiu comun în Mănăștur), trecătorii vor avea ocazia să se adăpostească de soare cu ajutorul unor copaci „importaţi” din Mănăştur; o demonstrație de tango va fi oferită prin „Tango în culorile străzii” (Compania de Tango Cluj), în timp ce dansurile cubaneze vor putea fi admirate la „Clujul în culorile Cubei” (Fiesta Cubana Cluj).

Prima ediţie a festivalului „Colours of Cluj”, care se va desfăşura în perioada 1-4 august în mai multe spaţii publice din Cluj-Napoca, urmăreşte să îi aducă pe clujeni împreună prin evenimente cât mai diverse şi mai colorate. Asociaţia Film şi Cultură Urbană şi Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Group, organizatorii festivalului, pregătesc 60 de manifestări şi activităţi dedicate Clujului şi clujenilor, de la spectacole de teatru, dans, arte vizuale şi multimedia, până la concerte şi proiecţii video interactive pe clădiri. Activităţile sunt gândite pentru toate categoriile de vârstă, de la copii la „seniori”, iar participarea la toate evenimentele este gratuită.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!