Peste 15.000 de participanţi la Colours of Cluj

Home $ Știri Cluj $ Peste 15.000 de participanţi la Colours of Cluj

by | Aug 7, 2013 | Știri Cluj

Prima ediţie a festivalului „Colours of Cluj”, desfăşurată în perioada 1-4 august în mai multe spaţii publice din oraş, s-a bucurat de un interes crescut din partea clujenilor şi a vizitatorilor. Cele peste 60 de manifestări şi activităţi propuse de Asociaţia Film şi Cultură Urbană (AFCU) şi Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Grup au strâns peste 15.000 de vizitatori ce au colorat împreună Clujul într-o perioadă a anului de obicei mai săracă în programe.

Aproximativ 2.000 de persoane au asistat joi, 1 august, la inaugurarea festivalului, unde a fost lansat proiectul de videomapping interactiv „Dancing House” („Casa care dansează”) a artistului media Klaus Obermaier – o proiecţie video pe faţada clădirii de pe Bulevardul Eroilor nr. 1, la care au participat şi spectatorii, controlând prin mişcare imaginea proiectată. I-a urmat spectaculosul moment de acrobaţie cu efecte pirotehnice „The Art of Fire” („Arta focului”) prezentat de Crispus în Piaţa Unirii, iar apoi proiecţia în aer liber a filmului Funeralii fericite (România, 2013), în regia lui Horaţiu Mălăele. Clădirea de pe Eroilor 1 a „dansat” şi în celelalte seri ale festivalului, condusă fiind de cei mai îndrăzneţi dintre cei 1.200 de spectatori strânşi să o vadă.

Evenimentul care s-a bucurat de cea mai mare popularitate a fost „Noaptea albă la Grădina Botanică”, un eveniment-premieră care a îmbinat tururile ghidate cu momentele muzicale, poetice, de teatru şi dans. Cei aproape 3.000 de spectatori au asistat sâmbătă la un recital instrumental susţinut de Mira Gavriş (pian), Radu Dunca (vioară) şi Vilhelm András (violoncel), la un recital unic susţinut de mezzosoprana clujeană Iulia Merca (invitaţi: soprana Simona Băltog şi trio-ul Gravriş – Dunca – Vilhelem) şi la un spectacol creat special pentru acest festival, care a alternat arii de operă cu texte din piesele trupei Semnal M, precum şi la spectacolul „This is my body. Come into my mind” (Create.Act.Enjoy). „Ne bucurăm enorm că am avut ocazia să avem alături de noi, la acest eveniment, spectatori atât de mulţi şi de vârste atât de diferite. Ne bucurăm că atât Grădina, cât şi spectacolele de muzică şi teatru, şi mai ales combinaţia dintre ele au fost pe placul clujenilor. Ne bucurăm, aşadar, de confirmarea faptului că spectatorii clujeni apreciază astfel de evenimente mai puţin comerciale, iar acest lucru ne face cu atât mai încrezători cu privire la fapul că merităm, împreună, să devenim Capitală Culturală Europeană în 2021”, a declarat Andreea Iacob, directorul artistic al festivalului.

Piaţa Unirii a fost unul dintre punctele centrale ale festivalului. Aproximativ 2.000 de persoane au asistat la spectacolele pentru copii, au dansat pe scena pentru amatori sau au ascultat concertele susţinute de trupele clujene The Glass Fish, Satellites, Mushroom Story, Mojo Barrel, Quantum Drive, Kaleidonescu şi Natif, precum și Domino şi Marius Mihalache Band împreună cu Irina Sârbu. Aproape o mie de persoane s-au adunat aici duminică după-masă pentru a participa la „Bătaia cu culori” organizată în premieră în România, cu sprijinul Revistei Bulevard. Şi instalaţiile propuse de artiştii clujeni pentru Bulevardul Eroilor s-au bucurat de succes, cel mai mare interes suscitându-l proiectul „Ton pe beton” (Galeria A1), prin pianina pusă la dispoziţia trecătorilor pe stradă, unde zeci de pianişti, amatori ori profesionişti, au încântat trecătorii cu recitaluri ad-hoc.

În apropiere, strada Potaissa a găzduit „zona de relaxare” a festivalului. Grupul „Mixer” a gătit în aer liber cu specific evreiesc, maghiar, german şi românesc, iar Guitar Trio of Cluj-Napoca, pianistul Alexandru Negriuc şi ilustratoarea Ileana Surducan, DJ Addo şi DJ Acqzuel le-au oferit spectacole celor aproximativ 1.600 de persoane care au răspuns invitaţiei de aici pe parcursul celor patru zile ale festivalului.

La activităţile pentru toate vârstele din Parcul Central au participat aproximativ 1.500 de persoane, iar pragul Casei TIFF a fost trecut de peste 2.500 de oameni la diversele evenimente organizate aici. Spectacolul de teatru de improvizaţie „Viaţa de cartier în Mănăştur” oferit sâmbătă seara „La Terenuri” în Mănăştur a fost apreciat de cei aproximativ 200 de spectatori; la fel de apreciată a fost şi proiecţia surpriză a lui Tudor Giurgiu de la „Depozitul de film” pe strada Maiakovski nr. 31-35, la care au asistat 150 de persoane.

În cadrul Treasure Hunt-ului (competiție de vânătoare de comori), „comorile Clujului” au fost găsite cel mai rapid de echipa „The Giraffe” (Camelia Bodnar şi Tudor Domşa), iar pe podiumul competiţiei au mai urcat echipele „Clirio” (Irina Dandalau şi Ioana Nicolae) şi „Camp Ivanhoe” (Daria Pătrunjel şi Dacian Groza).

Prima ediţie a festivalului a fost organizată de o echipă de 150 de persoane, dintre care 100 de voluntari, şi a avut un buget de aproximativ 50.000 de euro. „Le mulţumim tuturor celor care au ales să coloreze Clujul împreună cu noi, implicându-se în diverse activităţi, şi care au demonstrat că, iată, evenimentele frumoase pot fi organizate şi în luna august, iar Clujul şi clujenii merită un festival al verii. Vom reveni şi anul viitor, pentru a colora din nou vara cu evenimente pentru toată lumea”, a adăugat Cristian Hordilă, directorul festivalului.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!