Donn Beach si cultura Tiki

Home $ Articole $ Donn Beach si cultura Tiki

by | Aug 15, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi

Fenomenul Tiki in bartending demult si-a atins apogeul si din pacate a fot stins o buna perioada de timp. Din pacate la noi in tara de abia acum isi face intrarea, cu pasi firavi ce-i drept. Dar ce este un Tiki drink? Pe scurt sunt acele bauturi tropicale, cu sucuri exotice, cu rom, condimente, cu garnish-uri care de care mai mari si mai extravagante servite in anumite pahare specifice din ceramica sau portelan, care reprezinta diverse zeitati din cultura… Tiki 🙂

Cultura Tiki isi are radacinile din zona Pacificului de Sud, zona Oceaniei, Polinezia, Insula Pastelui. Cuvantul „Tiki” se refera de obicei la diverse sculpturi din lemn sau piatra, de forma omanoida. Ele erau folosite deseori la marcarea granitelor. Datorita faptului ca nu exista date clare cand si de ce a pornit aceasta cultura in trecut, bineinteles ca s-au nascut diferite legende, cea mai populara venind din cultura Maori, care spune ca Tiki a fost primul om creat de zeul Tane, zeu al padurilor si al pasarilor. Punctul de reper in aceasta cultura o reprezinta Insula Pastelui, datorita faptului ca aici se gasesc cele mai reprezentative sculpturi (Moai), intr-un numar de 887.

Cel care a mixat primul aceasta cultura in cocktail-uri este Donn Beach, numit si parintele bauturilor Tiki.

Ernest Raymond Beaumont Gantt, pe scurt Donn Beach
Originar din Mexia, Texas, a prins gustul calatoriilor in 1914, cand la varsta de 7 ani a luat un autobus pana in Mandeville, Los Angeles sa locuiasca cu bunicul sau. Nu trecuse o luna si acesta naviga impreuna cu bunicul sau in golful Mexicului si in Caraibe.

„Dar calatoria a fost cea care m-a prins, liniar si adanc. Tanjeam dupa alte insule de departe. Insule de care am auzit doar in povestile marinarilor si betivilor cand bunicul si eu ajungeam la un nou port sau stateam in unul dintre acele baruri vechi si demolate. Bunicul iubea Haiti si Havana. Bunicul era determinat sa primesc o educatie egala cu cea pe care mi-o putea da orice universitate din lume, dar mult mai practica.”

Dupa ce si-a facut ultima mare calatorie in Sudul Pacificului in anul 1931, s-a stabilit in Holywood, iar in anul 1933 si-a deschis primul bar: Don’s Beachcomber Cafe. Aici s-au nascut primele bauturi Tiki, printre care si Zombie, fiind sorbit in fiecare dupa masa de catre elita din Hollywood.

Donn Beach a continuat sa faca calatorii in Barbados, Trinidad, Haiti, Puerto Rico, Jamaica, Cuba, dar de data aceasta pentru a-si cumpara rezerve de rom. In acea vreme in barul sau avea 138 de feluri de rom din 60 de tari, si o lista de 60 de cocktail-uri Tiki. Avea asa o mare dedicatie pentru rom, astfel incat in 1939 a primit titlul de „Ambasador al romului”.

In anul 1940 isi deschide al doilea bar in Chicago, devenind in acea vreme cel mai mare cumparator de rom al vremii. In anul 1945 a ajuns sa serveasca nici mai mult nici mai putin de 325.000 de navete de rom pe an.

Pana in anul 1979 a raspandit cuvantul Tiki peste tot in lume, deschizand baruri „Don the Beachcomber” in Aurora, Chicago, Corona del Mar, Dallas, Denver, Honolulu, Houston, Vegas, Malibu, Marina del Rey, Oxnard, Palm Springs, St Paul, San Diego, Santa Barbara, Santa Clara, Seattle, Waikiki si in parcurile de distractie Disney.

In prezent mai sunt deschise doar trei dintre barurile acestuia.

Articol scris de Marian Porumb, bar manager @ SHTO College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!