Hașdeu

Home $ Articole $ Hașdeu

by | Sep 18, 2013 | Articole

Zona Hașdeu este cunoscută clujenilor ca fiind zona căminelor studențești, unde își fac veacul mii de studenți ai Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca. În cele 13 cămine sunt cazați studenți, doctoranzi, dar și cadre didactice, în limita locurilor disponibile, care beneficiază de săli de lectură, internet, cantine și alte servicii legate de viața studențească. În cele 6 cămine de fete pot fi cazați aproximativ 2.900 de persoane, cele 2 cămine mixte pot caza 800 de persoane, căminul de băieți 1.050 de persoane, iar căminele cu garsonieră aproximativ 540 de persoane.

De asemenea, în zona străzi Hașdeu se găsesc numeroase posibilități de petrecere a timpului liber și de distracție. Aici se găsesc restaurante cu specific internațional precum Tokyo sau Marty, pizzerii precum New Croco, baruri / cafenele precum Spaţiu, Malt, Ring / Vila 69 sau restaurantul non stop Casa Vikingilor.

Bogdan Petriceicu Hașdeu a fost un scriitor și filolog român, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești, fiind una dintre cele mai mari personalități ale culturii române. Născut la Hotin, în data de 26 februarie 1838, a plecat să studieze la universitatea din Harkov¸ după terminarea studiilor slujind ca ofițer în armata rusă. După ce s-a mutat la Iași, în 1858, unde a fost profesor de liceu și bibliotecar al universității, a pus bazele mai multor publicații precum revista “Din Moldova”. În perioada în care a fost directorul Arhivelor Statului din București, 17 mai 1876 – 1 aprilie 1900, a contribuit la publicarea documentelor în “Arhiva Istorică” și “Cuvente den bătrâni”, publicând diferite copii după acte din arhivele străine privitoare la români. De asemenea, a cochetat cu politica, susținând lovitura de stat din 2 mai 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. A costruit Castelul Iulia Hașdeu de la Câmpina după moartea singurei sale fiice, devenind mistic și practicant al spiritismului. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără Ioan Vodă cel Cumplit, Arhiva Istorică a României și Istoria Critică. Se presupune că a fost și un falsificator, publicând un documente false despre o republică federativă la Iași, în secolul III.

Articol realizat cu sprijinul echipei ClujTravel.com

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!