Strada Napoca

Home $ Articole $ Strada Napoca

by | Sep 24, 2013 | Articole

Strada Napoca reprezintă legătura dintre punctul zero al orașului Cluj Napoca, cu Piața Unirii, vechiul Hotel Continental și Biserica Catolică Sfântul Mihail, și zona studențimii, reprezentată de Casa de Cultură a Studenților, Biblioteca Centrală Universitară, strada Clinicilor și căminele din campusul universitar Hașdeu.

Hotelul Continetal este unul dintre cele mai cunoscute hoteluri ale Clujului. Hotelul, care în trecut era cunoscut sub numele de New York, a fost construit în stil ecletic la sfârșitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului. Sub îndrumarea arhitectului Lajos Pakey, a fost ridicat hotelul pe locul unui vechi hotel cu un singur etaj. Parterul a găzduit mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară și de presă. În prezent, hotelul a fost cumpărat de un om de afaceri, care dorește modernizarea acestuia.

Piața Unirii este cea mai cunoscută piață din Cluj Napoca, fiind și cea mai mare ca dimensiune din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europe. În timp a purtat mai multe denumiri precum Piața Mare – numele original, Piața Principală – începând cu anul 1869, Piața Regele Matei – la cumpăna secolelor XIX-XX, Piața Unirii – perioada interbelică, Piața Libertății – între 1945 – 1999, iar în prezent a revenit la denumirea din perioada interbelică – Piața Unirii. Cu o plimbare în Piața Unirii poți descoperii Monumentul Matei Corvin,  Biserica Sf. Mihail, Clădirea vechiului Hotel Continental, Vechea clădire a Primăriei, Banca Naţională a României, Librăria Universităţii, Muzeul de Artă, Palatul Banffy şi Vechiul Hotel Melody.

Casa de Cultură a Studenților a fost înființată în anul 1956, după ce studențimea clujeană și-a exprimat dorința de a avea o casă de cultură pentru activități cultural-artistice. Astfel, la începutul lunii octombrie 1956 a fost numit un Consiliu provizoriu, în a cărui responsabilități intra și crearea noii instituții, sub numele de Casa de Cultură a Studenților. În 10 februarie 1957 au fost inaugurate activitățile artistice printr-un program de muzică și umor, iar până în 1959 au fost create formații artistice și cercuri teoretico – practice. În 22 august 1960 au fost predate cheile de la clădirea Casei de Cultură a Studenților, iar cele 104 încăperi au fost amenajate după nevoi, corespunzător cu cerințele activităților. Și în prezent, după 50 de ani de activitate, Casa de Cultură a Studenților a rămas edificiul cultural care găzduiește, afirmă și promovează talentele studenților.

Pe strada Napoca se găsesc unele dintre cele mai cunoscute restaurante din Cluj Napoca precum Baracca și Napoca 15, clubul Eclipse, dar și ceainăria Demmers TeeHaus.

Articol realizat cu ajutorul echipei ClujTravel.com

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!