Miklós Bánffy: Trilogia Transilvană – Lectură publică / Film / Dezbatere

Home $ Articole $ Miklós Bánffy: Trilogia Transilvană – Lectură publică / Film / Dezbatere

by | Feb 26, 2014 | Articole

Miklós Bánffy: Trilogia Transilvană – Lectură publică / Film / Dezbatere

Intrarea liberă

 

 

Consulatul General al Ungariei Cluj-Napoca şi Centrul Cultural German vă invită la lectura publică în limbile română şi germană a “Trilogiei Transilvane” de Miklós Bánffy, precedată de un film documentar de 20 de minute despre viaţa autorului.

Invitaţi: Andreas Oplatka (Traducere în germană), Marius Tabacu (Traducere în română), Ernest Wichner (Moderator). 

Miklós Bánffy este un nume emblematic în contextul istoriei adesea tumultoase şi schimbătoare a Transilvaniei. Politician, om de cultură, latifundiar, grafician şi scriitor – influenţa lui s-a făcut simţită în toate domeniile, în special în Cluj-Napoca, locul unde s-a născut şi care i-a determinat soarta. Cu ocazia a 140 de ani de la naşterea lui Miklós Bánffy, Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca organizează o serie de evenimente dedicate persoanei sale, atât ca politician cât şi ca personalitate care s-a străduit să menţină un echilibru între diferitele comunităţi etnice din zonă. Romanele care compun trilogia, nelipsite de critică la adresa politicii maghiare a acelei vremi, sunt o adevărată moştenire a timpului şi o fereastră spre o altă lume.

Lectura primului volum din Trilogia Transilvană va fi bilingvă, în română şi germană.

Discuţia ulterioară se va desfăşura în prezenţa lui Andreas Oplatka, Marius Tabacu şi a expertului Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin şi un bun cunoscător al operei lui Miklós Bánffy.

În deschiderea serii va fi difuzat un film documentar despre viaţa lui Miklós Bánffy: “A Griff, a Dámvad és a Varjú” / “Grifonul, Cerbul lopătar şi Cioara” de Kata Oláh. Filmul este în maghiară cu subtitrare în limba engleză.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!