Cinci localuri din Cluj unde gasesti cele mai bune salate

Home $ Articole $ Cinci localuri din Cluj unde gasesti cele mai bune salate

by | Mar 26, 2014 | Articole

Don’t just eat McDonald’s, get something a bit better. Eat a salad. 

Vivienne Westwood

 

Există mâncăruri care nu fac parte din, să zicem, aria mea de expertiză. Mai pe scurt, nu mă întrebați care sunt cele mai bune shaorme din oraș, că nu prea fac diferența. Sigur, recunosc o chiflă care a stat în frigider 5 zile, îmi dau seama dacă salata verde a fost resuscitată fără succes sau dacă bucățelele de carne nu sunt prăjite cum trebuie. La fel, stomacul meu reacționează imediat la excesul de maioneză-muștar-sos-picant-usturoi. Dar asta nu înseamnă că mă pricep.

 

Cu salatele în schimb, povestea se schimbă radical. Da, fac parte din ACEA categorie de oameni care, după ce se chinuie cu home-made salads, decide să-și bage picioarele și să meargă la sigur. Asta imediat după ce constată că prea mult aceto balsamico, prea puțin ulei de măsline și muuuult prea multe ingrediente nu se pupă. Cineva a zis bine less is more. Inclusiv la salate.

Cunosc oameni care nu încearcă în momente critice preparate exotice. Vor să meargă la sigur cu un schnitzel, un grătar, o ciorbă de burtă sau cu o pizza (aici e cam riscant, revin cu explicația cât de curând). Nici mie nu-mi plac experimentele culinare atunci când leșin de foame și mai tre’ să și aștept 45 de minute după ce comand. Cu toate astea, curiozitatea nu mi-o pot fereca în geantă, așa că mai dau și rateuri. Des.

E primăvară, e soare și nesperat de cald pentru această perioadă a anului. Brusc, ne lăsăm cuprinși de sentimente de vinovăție. Ne amintim toate ocaziile nesuferite în care am ajuns la mall, cu gândul la spanac, ciuperci la grătar sau o supă de pui și ne-am ales cu un Mado. Sau acele dimineți în care stăteam la coadă la Babilon, întocmai ca pe vremea Regretatului, așteptându-ne rația de shaorma de pui la lipie. Ne hotărâm să facem sport, să alergăm în parcul mare, să facem 30 de abdomene în fiecare dimineață, să nu mai punem zahar în cafea și să mâncăm sănătos. Adică în loc de un burger american, începem să ne comandăm salate în fiecare pauză de masă. Ca să nu vă ardeți cu salate boțite, obosite, fără niciun gust sau din contră, derivate din ceva plastic comestibil, iată 5 locuri din oraș unde nu doar merită, ci chiar e indicat să testați niște combinații de legume crude reușite.

Euphoria Biergarten

Nu mi-am propus neapărat să pun recomandările în ordinea preferințelor, dar, dacă cineva m-ar întreba unde îmi place cel mai mult să mănânc o salată nu m-aș deranja să îi răspund. L-aș urca de urgență într-un taxi și i-aș comanda o Euphoria Salad. Apoi i-aș observa fiecare micro gest, iar la sfârșit aș zâmbi satisfăcută, știind că omu’ tocmai a mâncat cea mai bună salată din oraș. Revenind. Ce conține? Piept de pui pane, ardei copți marinați, roșii cherry, ridiche albă, mix de salată, dressing vinaigrette. Se servește alături de o cremă de brânză cu susan. Love it! Chicken Mix Salad, respectiv clasicul Caesar sunt alegeri la fel de bune.

Salad Box

Am fost pe fază când s-a deschis, nu m-a tentat. Au trecut câteva luni bune, am tot ocolit locul, habar nu am de ce. Într-un final, să zicem doar că eram incapabilă de a îngurgita chestii grase, prăjite, așa că momentul părea oportun pentru o încercare. Am dat 3 telefoane, am primit pe loc trei recomandări de la extra în sus. Nu am cedat ispitei de a-mi crea propria salată (dar unii o fac și se pare că sunt foarte mulțumiți de rezultate). Prima dată clasic, Caesar cu extra crutoane, spanac în loc de salată verde + semințe de dovleac. Verdict? Bestial! Totul fresh, lejer, carnea de pui fix cum trebuie, fix câtă trebuie. A doua oară, Alaska cu somon afumat, ceapă roșie, castraveți, salată verde, roșii, morcovi. Și dressing la alegere.

Irish & Music Pub

Sunt exact 5 feluri de salate în meniu. Le-am încercat pe toate, am trei care îmi sunt dragi și una căreia i-am jurat dragoste eternă: Italian Salad. Ingredientele: prosciuto crudo, parmezan, ou, roșii, ardei, țelină, salată și un mix de condimente și dressing care echilibrează compoziția. Se servește alături de felii crocante de focaccia. Nu mă omor după salatele cu alt pește decât somon, dar această Tuna Salad e atât de sinceră, nepretențioasă și sățioasă încât îi cedez periodic.

Samsara Foodhouse
 

Cam de un an există Samsara Foodhouse. Cam de un an ne dovedește că mâncarea bună nu e musai prăjită, super gătită și fiartă până la nori și înapoi. Cam de un an constat că sunt salate gustoase care nu conțin urmă de carne. Recent am aflat că spanacul merge de minune cu rucola, roșii cherry și rodie. Sau că există carpaccio de legume, cu broccoli, conopidă, morcovi și dovlecel. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, cele mai inedite combinații de legume și semințe se găsesc la Samsara Foodhouse. Și sunt musai de încercat!

 

Marty Restaurants

Când zici/auzi de Marty, brusc, în creierul tău se întâmplă ceva. Se fac niște asocieri pe bază de super-repede și rezultă următoarea schemă: „mâncare senzațională – Marty – mai multe locații, să vedem care se află în apropiere – mi-e poftă –Marty – mâncare: bruschete, paste, supe, cheese cake…(și aici începi să te pierzi)”. Dar să nu divaghez. La Marty. Oricare din locații. Una bucată salată fantastică. Cu brânză de capră, bacon, roșii cherry, semințe de pin & alune de pădure, Salata Forestier e altceva. Data viitoare când cineva pomenește cuvântul salată, uită de castraveți, roșii și ardei, gândește-te la ceva mult mai eclectic, asezonat cu muștar franțuzesc, sos sweet chilli, ceapă caramelizată și rodie!

 

BONUS:

M-am tot gândit dacă să plusez sau nu, dar, de dragul celor care nu se aventurează la combinații ieșite din comun, iată și o ultimă salată, cât de poate de cuminte, de clasică, dar cumva, cu personalitate: Salata Grec de la Pizzeria Rex. Probabil nu v-ați fi așteptat la această locație, cunoscută în principal pentru paste și pizza. Cert este că tușa atât de specială a salatei grec este dată de bucățelele de cașcaval afumat și de usturoiul pisat. În rest, ingrediente clasice: ou fiert, roșii, ardei, castraveți, ceapă, măsline, suc de lămâie, ulei de măsline. Mie îmi place să o servesc împreună cu pâinici făcute din aluat de pizza. Poftă nebună!

Acestea ar fi recomandarile mele in materie de “Unde mananc o salata buna in Cluj?”. Tu ce completari / recomandari ai avea de adaugat la aceasta lista?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!