În week-end admirăm Vălul Miresei! - Evenimente din Cluj Napoca
Ieși din oraș

În week-end admirăm Vălul Miresei!

Noi, ăștia care nu ne-am permis luxul de a ne bucura de un concediu de 4 zile (sper că nu vorbesc doar în numele meu!) la mare, la soare sau la grătare, am lălăit de 1 mai într-un oraș semi-pustiu. Nu mă condamn, mai ales pentru că sâmbătă dimineața la ora 7 eram fresh, pornită pe fapte mărețe, mânată de un “escapism” stringent. Mărișel, Gilău, Feleac, Hoia sunt la o aruncătură de băț de Cluj, dar cumva mult prea accesibile și bifate deja pe lista mea de week-end visits. Dintr-una într-alta, am descoperit o destinație numai bună de “cucerit” zilele astea, cu atât mai mult cu cât vremea nu pare să mă oblige la vizionat filme în vârful patului.

 

Să o luăm ușurel. Dacă vă place muntele și aveți o gașcă de oameni pasionați de plimbări îndelungi, cât de cât solicitante din punct de vedere fizic, Cascada Răchițele, cunoscută și sub numele de Vălul Miresei, poate fi o destinație de sfârșit de săptămână perfectă. Traseul este accesibil, așa că nu e musai să fiți super antrenați, e obligatoriu totuși să purtați o încălțăminte adecvată (Prin asta înțeleg orice gen de pantofi sport, bocanci, adidași etc. Fără șlapi, sandale și mocasini de piele întoarsă. Nu vreți să vă faceți de râs sau să vă alegeți cu o entorsă!). Există porțiuni mai abrupte, mai „provocatoare”, dar până la urmă și în asta constă frumusețea hikingului.

 

Unde mergem?

Cascada Răchițele este situată pe Valea Stanciului (în versantul de Est al Masivului Vlădeasa, pe valea Seacă), în zona localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Cu pornire din Cluj via Huedin, aveți de parcurs cam 81 de km, mijlocul de transport cel mai comod fiind mașina.

 

Cum ajungem?

La cascadă se poate ajunge prin 2 trasee marcate. Primul traseu are o durată de aproximativ 5 ore (lungime de 12 km), fiind accesibil pe tot parcursul anul. Punctul de start este centrul comunei Răchițele (în dreptul Punctului de Informare Turistică). Pentru cei mai comozi există și varianta accesului cu mașina până la cascadă, drumul nefiind neasfaltat. Părerea mea este că nu merită să vă chinuiți cu mașina, tot scopul acestei ieșiri fiind plimbarea, deconectarea și admirarea peisajului.

Urcând pe malul stâng al văii Stanciului, trecem pe lângă Poiana Stanciului și ajungem la Cascada Răchițele. Facem poze, râdem, glumim, povestim, servim o gustare, strângem gunoiul după noi, lăsăm zona curată, ne relaxăm, apoi pornim încet spre casă.

La coborâre, pentru schimbarea decorului, se poate opta pentru cel de-al doilea traseu, marcat printr-un punct roșu. Drumul forestier care ajunge la Firezul Rogojanului ne conduce la cantonul silvic, de unde vom părăsi valea și drumul forestier pentru a urca prin pădure, până la șaua Pietrele Albe. Din nou ni se arată două opțiuni, eu votez pentru circuitul Muntelui Vlădeasa, punctul roșu, care se încheie la Cabana Vlădeasa, unde puteți face un popas și servi un ceai fierbinte sau o bere rece (vremea dictează și băutura!). Opțiunea numărul doi: traseul Cabana Vlădeasa – Piatra Tâlharului, traseul magistralei bandă albastră.

De ce Vălul Miresei?

Cascada Răchițele este una dintre cele mai frumoase din țară, având o înălțime de peste 30 de metri. Numele de Vălul Miresei duce pe de-o parte cu gândul la forma de voal pe care o are cascada, dar legenda spune că pe vremuri o mireasă ar fi căzut de pe stâncile din zona cascadei, iar vălul i-ar fi rămas agățat pe stânci. Nuntașii care s-au oprit să plângă ar fi format astfel cascada. Atât vara cât mai ales iarna, când peretele stâncos îngheață, Cascada Răchițele este o priveliște superbă, transformându-se într-un loc prielnic escaladărilor pe gheață.

Ce mai vedem pe traseu?

Munții Apuseni sunt un obiectiv turistic în sine, imediat după Huedin peisajele fiind demne de a fi imortalizate, pe film sau pe Canon sau pe iphone. Pe lângă cascadă, puteți vizita biserica de lemn din Ciuleni, comuna Mărgău, județul Cluj, edificată în jurul anului 1747. Biserica construită din bârne de brad îmbinate în cheotoare dreaptă și coadă de rândunică, se află în prezent pe noua listă a monumentelor istorice. O altă biserică cu potențial turistic este cea din Mărgău, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, construită în anul 1804.

Teofil Răchițeanu, cunoscut poet ardelean, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, născut în 1943 la Răchițele, poate fi deranjat în cazul în care aveți chef de povești din lumea literară. Veți fi probabil invitați la un pahar de țuică pe prispa casei sale de lemn și veți fi martorii unor evocări pitorești a vremurilor de altă dată. Luați-vă totuși măsuri de siguranță, vizitele inopinate nu sunt chiar cele mai reușite. Domnul Răchițeanu răspunde la numărul de telefon +40 264 277 810, luat cu vorbă bună mai mult ca sigur să va oferi puțin din timpul său.

Padișul nu e chiar departe, zona din sud-estul județului Bihor fiind cunoscută datorită Văii Izvorul Ursului, Pârâului Sec, Gârjoabei, Rădeasei, reliefului cu ponoare (doline), abrupturi stâncoase, peșteri, avene, măguri, chei și poiene. De vizitat: Cetățile Ponorului, Cetățile Rădesei, Lumea Pierdută,Ghețarul Focul Viu, Șesul Padiș, Cheile Galbenei, Biserica Moțului și multe altele. Vă sfătuiesc să optați pentru Padiș doar în cazul în care dispuneți de timp. E o zonă frumoasă, păcat să o fușeriți în două-trei ore.

CLUJLIFE - Te scoate din casă!

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.