La pas, pe Strada în Oglindă!

Home $ Descoperă Clujul $ La pas, pe Strada în Oglindă!

by | May 13, 2014 | Descoperă Clujul

La fel ca orice “copil adoptat” al Clujului, în primele luni (poate chiar ani) în care mi-am savurat proaspăta mutare într-un nou loc, m-au preocupat alte aspecte ale Clujului decât cele arhitecturale sau turistice. Sigur, Teatrul Național și statuia lui Mátyás Király erau excelente puncte de reper în călătoriile mele nocturne de la Insomnia la căminele studențești din Mărăști, dar puțin îmi păsa pe vremea aia de istoricul străzilor emblematice ale orașului. Am memorat în schimb rapid rute și nume de străzi, de frica țepelor date de taximetriștii care te miros un-doi, și îți fac turul orașului la miezul nopții, în loc să o ia pe scurtătură.

Spre norocul meu, aveam colege de cămin pasionate de plimbări prelungite, de googălit te miri ce, care veneau de la bibliotecă sau de la vreun internet cafe full de informații despre oraș, pe care mi le turuiau în diminețile cețoase de ianuarie, când nu voiam decât să fiu lăsată în pace. De prin perioada aia datează primele informații concrete pe care le-am primit despre Iuliu Maniu. Strada. Mai exact, aflasem că i se spune Strada în Oglindă, și a fost nevoie de un drum făcut express pentru a mă lămuri de ce se cheamă așa. Tot ce știam înainte de asta despre stradă era că, undeva la primele numere, Zinkul își aștepta mușterii, week-end de week-end la petreceri super tari.

Ca să vă lămuresc și pe voi, Iuliu Maniu se numește Strada în Oglindă dintr-un motiv evident: intrarea dinspre Piața Unirii este flancată de două clădiri identice, ambele renovate în prezent. Sigur, poate dacă la parterul fiecăreia ar fi existat să zicem, fie o librărie prietenoasă, fie o cafenea cu iz franțuzesc sau o “bombonărie ca pe vremuri”, în loc de un fast-food și o firmă de telefonie mobilă, aerul occidental al străzii ar fi fost mai pregnant. Așa, adie vag, fiind înăbușit de un damf românesc. Tot e bine însă că aceste două clădiri nu zac în paragină; acu’ doi- trei ani era de-a dreptul dezolant să privești panouri cu fotografii portretizând vechiul Cluj, meticulos amplasate în ferestrele imobilului de pe partea stângă a străzii.

Partea de vest a străzii Iuliu Maniu este, aparent, un obiect turistic unic în Transilvania, fiind construit în secolul XIX-lea, în acord perfect cu tendințele arhitecturale ale perioadei, de inspirație Hausmann-iană. Fiind construite în oglindă, clădirile poziționate față în față sunt aproape identice. Fațadele lor, construite în stil neobaroc, sunt bogat decorate cu ornamente – flori, frunze, ghirlande. În urmă cu aproape 100 de ani, la parterul celor două clădiri, clujenii puteau să își facă cumpărături din buticuri elegante, iar la etaje, alături de apartamentele luxoase și elegante, locuite de lumea bună a orașului, funcționau cabinete de avocatură. Construcția clădirilor a fost efectuată în anul 1895, trei ani mai târziu orașul deschizând actuala stradă Iuliu Maniu, mai exact porțiunea dinspre strada Bolyai spre biserică.

Clădirile au fost strategic amplasate la momentul respectiv între Palatul Banffy și casa Wolphard-Kakas, în prezent Strada în Oglindă făcând legătura între Biserica Sf. Mihail și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, două din cele mai cunoscute simboluri ale orașului!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!