Ploaia dictează: Wellington Boots!

by | May 15, 2014 | Articole

Primului Duce de Wellington, Arthur Wellesley, nu i-a trecut prin capul “royal” nici în cele mai îndrăznețe fantezii că banalele sale cizme de vânătoare de secol XIX vor genera o isterie fashion 200 și ceva de ani mai târziu. Cizmele Wellington, inspirate de modelul nemțesc hessian (localitatea Hessen, Germania, populare în secolul XVIII, folosite inițial în cadrul armatei, ulterior de civili), au ajuns în centrul atenției aristocrației britanice la începutul secolului XIX. Cizme de cauciuc, impermeabile, Wellington Boots se potriveau perfect cu vremea capricioasă și umedă atât de specifică Angliei. Realizate din cauciuc sau PVC, un polimer halogenat, în prezent celebrele cizme, înalte până sub genunchi, din piele naturală, ecologică sau cel mai des, din cauciuc, sunt un fashion statement de necontestat, purtate la marile fest-uri, de mai toate celebritățile hollywoodiene.

Cizmele Wellington au fost practic inventate de Arthur Wellesley, care, și-a rugat pantofarul londonez de pe St. James’s Street să modifice o cizmă hessiană clasică, din cauciuc, într-un model mai modern, utilizabil și în lupte, dar purtabil și la sindrofii simandicoase. Rezultatul a fost o cizmă realizată din piele moale de vițel, cu un toc de 2,5 cm, mai puțin largă decât modelul inițial. Noile accesorii au rămas cunoscute sub numele de Wellington Boots, ducele fiind imortalizat în tabloul lui James Lonsdale pictat în 1815, purtându-și “creațiile”.

Manufacturate în primă fază în ateliere de marochinărie din Londra, celebrele cizme au cunoscut succesul la mijlocul anilor 1800, când Hiram Hutchinson, inspirat de Charles Goodyear, care tocmai inventase procesul de vulcanizare pentru cauciuc natural, s-a decis să breveteze producerea de încălțăminte din cauciuc. Mutându-se în Franța, Hiram a pus bazele companiei de producție À l’Aigle în 1853, în prezent cunoscută sub numele de AIGLE (Eagle). Popularitatea noilor creații practice și utile nu a cunoscut margini, într-o țară în care 95% din populație lucra pe câmp, purtând saboți de lemn. Pentru prima dată în istorie, oamenii se întorceau acasă de la câmp, având picioarele uscate și curate.

Dacă la mijlocul anilor 1800 cizmele de cauciuc erau considerate un succes de către francezi, Primul Război Mondial nu a făcut decât să le accentueze utilitate, acestea fiind mai mult decât potrivite pentru luptele purtate în tranșeele noroioase din orice colț al Europei. The North British Rubber Company (în prezent Hunter Boot Ltd) a fost însărcinată de Ministerul de Război al Marii Britanii să producă încălțăminte purtabilă în condiții meteo precare. Pentru a satisface solicitările armatei britanice, compania a produs pe perioada războiului nu mai puțin de 1,185,036 de perechi de cizme Wellington. Situația a fost similară și pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial, până la încheiere acestuia cizmele devenind populare nu doar printre soldați ci și în rând femeilor și copiilor, muncitorii din marile uzine și fabrici folosindu-le zilnic la muncă.

Mult mai practice decât încălțămintea din piele, cizmele din cauciuc erau atractive și profitabile mai ales din punct de vedere al costurilor de producție, acestea fiind foarte reduse. Modele folosite de muncitori au fost îmbunătățite, adăugându-li-se o armătură din metal (oțel sau compozit) care avea rolul de a proteja piciorul de eventuale accidente. Chiar și în prezent, acest model de cizme Steel-Toe Wellington sunt folosite la scară largă în industria grea, făcând parte din echipamentul obligatoriu de purtat la locul de muncă.

Wellington Green Boots au apărut în 1955, devenind sinonime cu “viața la țară” în Marea Britanie, nuanța lor verzuie, care variază de la verde-crocodil la verde-smarald sau verde-ou de rață devenind emblematică. În multe zone, acestea fac parte nu doar din “dress-code-ul” fermierilor, cât mai ales al pescarilor.

În 2014, ne mândrim cu această “invenție” de secol XVIII, o purtăm cu o atitudine nonconformistă și încă o considerăm extrem de utilă. Și cool. Cizmele Wellington sunt în prezent un accesoriu must-have, nicio fashionistă care se respectă nu duce lipsă de cel puțin o pereche de astfel de cizme. Fie că le purtăm la festivaluri open air, unde ploaia ne dă mereu de furcă și ruinează cu ușurință orice ținută hipioată, fie că le purtăm în oraș în zile ploioase și umede, la țară la bunici, sau dacă suntem destul de excentrici, la ocazii mai speciale, Wellington Boots sunt una din cele mai reușite produse de “export” ale englezilor!

Tags:

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This