Zombi, canibali și povești bizare @ TIFF 2014

by | May 16, 2014 | Festivaluri, Știri Cluj

Experiențe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neașteptate, zombi, exorciști, canibali – amatorii de senzații tari au la dispoziție trei secțiuni cu povești „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows și noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopții.

UMBRE. Două dintre cele 14 titluri din secțiunea Umbre/ Shadows, prezentată de ShortsTV, vor avea parte de proiecții speciale. Canibal, unul dintre cele mai premiate filme spaniole recente, îi aduce la Cluj pe regizorul Manuel Martín Cuenca și pe actrița Olimpia Melinte, nominalizată cu acest dublu rol la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului. E povestea unui bărbat care ascunde un secret teribil: nu se poate hrăni decât cu femei de care nu se poate atașa emoțional. Totul se schimbă când apare Nina, o tânără de origine română de care se îndrăgostește.Canibal va fi distribuit în săli de Transilvania Film.

Actrița Anamaria Marinca revine la Cluj cu Europa Report, SF-ul lui Sebastián Cordero, în carejoacă rolul unui astronaut trimis pe una dintre lunile lui Jupiter, pentru a cerceta dacă există viață. Rol central are și Sharlto Copley, starul din District 9. În Story of My Death, filmul lui Albert Serra premiat cu Leopardul de Aur la Locarno și turnat în România, în satul Viscri din Transilvania, Casanova îl întâlnește pe Dracula, iar în Shield of Straw, semnat de celebrul regizor japonez Takashi Miike și proiectat în competiția de la Cannes, patru polițiști trebuie să apere un suspect împotriva căruia un miliardar a ridicat o țară întreagă. Subiectul din Patch Town e cel puțin bizar: într-o fabrică, muncitorii recoltează copii din verze – copii care vor deveni adoratele jucării ale unor băieţei şi fetiţe.

În experimentalul A Masque of Madness, actorul britanic Boris Karloff (1887-1969) se transformă în 170 de personaje, dând naştere unei schizofrenice călătorii horror în care îşi înfruntă diverse versiuni ale lui însuşi. În Enemy, al lui Denis Villeneuve, film distins cu Marele Premiu al filmului fantasy european la Sitges 2013, un bărbat devine obsedat de dublura lui identică. În distribuție: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini. Iar în Love Eternal, un tânăr cu gânduri sinucigașe decide să ia acasă cadavrul unei eleve.

FĂRĂ LIMITĂ. Provocatoare sunt și cele 12 titluri din secțiunea dedicată în mod tradițional filmelor care împing convențiile, Fără limită/ No Limit. Mult-așteptatul Tom à la ferme, noua producție marca Xavier Dolan, favorita criticii la Festivalul de la Veneția (Premiul FIPRESCI), va avea premiera la TIFF. Dolan joacă rolul unui copywriter care ajunge la țară pentru o înmormântare și intră într-un joc bolnav. Într-un joc masochist intră un bărbat și în satiricul R 100, al lui Hitoshi Matsumoto, omagiat cu o retrospectivă la TIFF, acum doi ani.

Renumitul regizor coreean Kim Ki-duk testează din nou limitele suportabilității în Moebius, un film fără nici o replică în care o familie se va trezi împinsă pe panta unei distrugeri îngrozitoare. O familie cu un copil mic e pusă la încercare și în drama complexă despre violența domestică The Police Officer’s Wife, răsplătită cu Premiul special al juriului la Veneția 2013. Tulburătoare vor fi jurnalele a doi regizori care își documentează suferința: în New Boobs, Sacha Polak află că este purtătoarea genei BRCA1, responsabilă pentru cancerul mamar ereditar, dar nu se poate decide dacă să-şi facă operaţia preventivă de extirpare a sânilor; iar în What Now? Remind Me, Joaquim Pinto, seropozitiv şi bolnav de hepatită, se filmează pe parcursul unui an de studii medicale cu medicamente încă neaprobate, toxice, cu efecte secundare puternice.

Extrem de intens, controversatul L’Inconnu du lac, distins cu Premiul de regie Un Certain Regard la Cannes, anul trecut, urmărește povestea de dragoste pasională dintre doi bărbați care se întâlnesc pe malul unui lac. De o atracție extrem de puternică, între doi tineri de la periferia orașului Stockholm, e vorba și în Something Must Break, câștigătorul Tiger Award la Festivalul de la Rotterdam. În Ruin – Premiul special al juriului Orizzonti, Veneţia – doi îndrăgostiţi evadează dintr-o lume brutală şi exploatatoare din Cambodgia zilei de azi.

MIDNIGHT DELIRIUM. TIFF își va ține spectatorii treji până spre dimineață, cu un program croit pe placul fanilor genului horror. De luni până vineri (2 – 6 iunie), de la miezul nopții, la Cinema Arta va rula câte un film din Midnight Delirium, de a cărui selecție s-a ocupat Mihai Mitrică. La proiecția de marți, 3 iunie, la trei ceasuri rele, Cockneys vs. Zombies, favoritul publicului la San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival și Toronto After Dark Film Festival 2012, spectatorii machiați și/sau costumați în zombi vor fi vedetele nopții: au intrare gratuită la film și vor fi fotografiați la panoul TIFF. În această comedie horror, doi frați și niște bătrânei gata să împuşte totul în jur se pun contra apocalipsei zombilor care loveşte Londra.

Exorcizări fără număr au loc în Asmodexia, un horror SF despre o infecţie a sufletului ce se răspândește extrem de repede și care necesită toată energia unui preot. În indianul Fly (Cel mai original film – Toronto After Dark 2013), un bărbat se transformă în muscă și se răzbună pe cel care i-a furat iubita, iar un jurnalist înfruntă o întreagă familie de canibali în Sawney: Flesh of Men. Fiecare supererou își ia puterea de unde poate: a liceeanului Kyosuke Shikijo vine din lenjeria de damă. Îmbrăcat cu ea, Panty-Man devine capabil să apere întreaga şcoală de un gangster dement, în extrem de amuzanul HK Forbidden Superhero, desemnat Cel mai bun film asiatic la Fantasia 2013.

 

NO LIMIT/ FĂRĂ LIMITĂ

1. Băieții din Est / Eastern Boys, r. Robin Campillo (Franța)

2. Escrocheria / The Fake, r. Sang-ho Yeon (Coreea de Sud)

3. Moebius, r. Kim Ki-duk (Coreea de Sud)

4. Nevasta polițistului/ The Police Officer’s Wife, r. Philip Gröning (Germania)

5. Pe muchie de cuțit/ Something Must Break, r. Ester Martin Bergsmark (Suedia)

6. R 100, r. Hitoshi Matsumoto (Japonia)

7. Ridicat din țărână/ Awakening Dust, r. Hari Sama (Mexic)

8. Ruina/ Ruin, r. Michael CodyAmiel Courtin-Wilson (Australia)

9. Străinul de pe malul lacului/ L’Inconnu du lac/ Stranger by the Lake, r. Alain Guiraudie (Franța)

10. Și acum ce? Adu-mi aminte/ E Agora? Lembra-me/ What Now? Remind Me, r. Joaquim Pinto (Portugalia)

11. Tom la fermă/ Tom à la ferme/ Tom at the Farm, r. Xavier Dolan (Canada)

12. Țâțe noi/ New Boobs, r. Sasha Polak (Olanda)

 

MIDNIGHT DELIRIUM

1. Asmodexia, r. Marc Carrete (Spania)

2. HK: Forbidden Super Hero/ HK: Supererou interzis, r. Yûichi Fukuda (Japonia)

3. Mahalaua înfruntă zombi/ Cockneys vs. Zombies, r. Matthias Hoene (Marea Britanie)

4. Musca/ Fly, r. S.S. Rajamouli și J.V.V. Sathyanarayana (India)

5. Stăpânul întunericului/ Sawney: Flesh on Man, r. Ricky Wood (Scoția)

 

SHADOWS/ UMBRE – LUNGMETRAJ

1. Canibal, r. Manuel Martín Cuenca (Spania)

2. Dragoste după moarte/ Love Eternal, r. Brendan Muldowney (Irlanda)

3. Inamicul / Enemy, r. Denis Villeneuve (Canada-Spania)

4. iNumber Number, r. Donovan Marsh (Africa de Sud)

5. Împușcături în sezonul ploios/ Monsoon Shootout, r. Amit Kumar (India)

6. Masca nebuniei/ A Masque of Madness, r. Norbert Pfaffenbichler (Austria)

7. Misiunea Europa/ Europa Report, r. Sebastián Cordero (SUA)

8. Noaptea de după/ The Midnight After, r. Fruit Chan (Hong Kong)

9. Omul negru/ The Babadook, r. Jennifer Kent (Australia)

10. Patch Town, r. Craig Goodwill (Canada)

11. Pionier/ Pioneer, r. Erik Skjoldbjaerg (Norvegia)

12. Povestea morții mele / Historia de la meva mort / Story of My Death, r. Albert Serra  (Spania-Franța)

13. Scut de paie/ Shield of Straw, r. Takashi Miike (Japonia)

14. Vulpea și ratonul / Human, r. Guillaume Giovanetti și Çağla Zencirci (Japonia-Turcia)

Tags: tiff 2014

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This