TIFFF. TIFF+F = TIFF Fashion (I)

by | May 22, 2014 | Articole

Adică ce purtăm la un festival de film?

Nu vă strâmbați, este o întrebare perfect echilibrată. Cu atât mai mult cu cât un festival de film nu se rezumă exclusiv la proiecții de filme prin cinema-uri obscure, unde poți purta la fel de bine și pantaloni de pijama, că doar e beznă în sală și nu te vede nimeni. Vorba aia, dacă Sofia Coppola și Marc Jacobs tot au făcut-o…

Din categoria „pentru că…”, ne este imposibil să adoptăm un singur tip de ținută, oricât de cameleonică ar fi aceasta. În primul rând, pentru că vremea. O fi TIFF-ul programat să înceapă la sfârșit de mai, probabil doar o ploaie de meteoriți gigantici împiedicând asta, dar sezonul primăvară-vară nu oferă nicio garanție din punct de vedere meteorologic. Țopăim într-un picior și-un balerin zilele astea, dar fericirea Celsius ne poate ocoli peste o săptămână. Așa că nu vă lepădați de blazere, pulovăre, laibăre și alte asemenea. Apoi, ne încurcă planurile petrecerile. După ce transpiri ca o concurentă la Olimpice o zi întreagă, cam musai tre’ să prestezi un scurt moment artistic sub duș și să îți lași acasă jeanșii, adidașii, tricoul lălâi. Și să apelezi la o rochie. Și pantofi cu moț. Că-i rost de vedete, impresii artistice, covoare roșii. Introducerea fiind făcută, să purcedem deci la drum, căci o cale lungă ni se așterne-n față!

 1. Proiecții cu ștaif: Gala de Deschidere vs. Închidere

Primari, regizori, actori, patroni, CEO’s & stuff, doamne, domnițe, prinți și prințișori populează an de an sala cu scaune ușor incomode a fostului Cinema Republica. Anul acesta va fi cam aceeași ciorbă, cu veșminte stil 2014. Să „play it safe”, v-aș zice negru. Sau normcore. Suratele blogărițe mă vor contrazice poate, spunând că e totuși sezon estival și că nu a murit nimeni, nu mergem la parastas. Au nițică dreptate. Așa că extindem paleta la:

 1. Negru. Oricât de mult aș vrea, negrul rămâne feblețea mea conformistă și elegantă. Rochie lungă/scurtă/midi, largă, strâmtă pantaloni lungi largi, cămașă, tricou din mătase, blazer negru, accesorii negre, geantă / poștă / clutch negru, pălărie, ochelari de soare, ceas…tot ce e negru este automat fabulos. Bine, lăsăm deoparte legginși lucioși, chestii ultra-transparente, sclipiceli, piese supra-paietate și în general cam tot ce arată ieftin și de prost gust. O fi TIFF-ul mai nonconformist ca și eveniment, dar vulgaritatea nu a fost niciodată cool.

 1. Alb. E valabil cam tot ce am scris mai sus, cu mențiunea că e puțin mai greu de purtat ca și culoare. Necesită extra atenție, adică nu te poți trânti în voie pe orice bancă fără să te uiți de 5 ori înainte la suprafața respectivă, eventual să plasezi o coală de A4 tot albă între șezut și bancă. Alte minusuri: îngrașă, deci dacă ai din start forme nu chiar silfide, mai bine mergi pe alb-negru. Evită all white. Acceptă-l doar dacă ai o feblețe pentru balene și o durere maximă în cot.

 2. Printuri. Casual și elegante, totul ține de alegere și accesorizare. Acu’ știți și voi: regula pomului de Crăciun se aplică în orice situație, mai ales în cazul sindrofiilor simandicoase.

 3. Costum. Foarte sexy. Și masculin. Și eventual cu atitudinea potrivită la pachet.

 4. Artsy. Culori, materiale, aplicații, accesorii cât mai neobișnuite, în doze limitate, echilibrate. Și așa ne alegem cu o ținută tipică TIFF: nu e nici de mers la shopping în mall, dar nici de nuntă. Undeva între. O recomand curajoaselor.

Aceste ocazii de a vă etala ținute mai provocatoare decât uzualii boyfriend jeans sau pantalonii cigarette și un sacou oareșcum banal, sunt un fel de masaj pentru creier. Ca o pralină în cura de slăbire. Vă pun mintea la încercare, vă îndeamnă la combinații de piese vestimentare și ample cugetări cromatice. Totuși, să ne păstrăm rațiunea deasupra umerilor, nu mergem la Cannes. Ar fi frumos, dar la Cluj nu avem iahturi, n-am Mediterana, nu-l avem pe Ryan Gosling și nici pe Eva Mendes. Uitați de rochiile ultra-elegante gen Oscar. Aș zice că e too much. Defilăm și noi cu ce avem, unde putem.

 1. Proiecții indoor.

E clar, timp de minim o oră jumate, maxim 3, ne vom holba la câte un ecran, cufundați într-o beznă absolută, înconjurați de rozătoare umane care îngurgitează cantități suprarealiste de popcorn, chipsuri, pufuleți, bomboane și Cola. Nu-i bani. Asta nu înseamnă că nu vă pasă de aspectul vostru. Păstrați-vă treningul Adidas pentru sala de forță sau joggingul matinal. La fel, lăsați la locul ei rochia paietată de botez. Nu-i cazul. Spălați-vă, curățați-vă, călcați-vă însă următoarele:

 1. Jeanși. De orice culoare, model, croi. Sunt cool, sunt relaxați, sunt versatili. Așa cum mergeți la job cu ei (fericitele care nu lucrează în corporații cu dress-code-uri feminine vârâte cu forța pe gâtlej), așa puteți ieși în oraș, plimba, mânca, merge la film.

 2. Paltoane / blazere / cardiganuri. O fi mai, dar serile sunt încă reci, iar dacă asortați filmului și un pahar de vin în Piața Muzeului, bine ar fi să nu dârdâiți ca un pui de Gostat până în miez de noapte. Colorate, nude, negre, preferabil largi, acestea vă scot din anonimat dacă sunt accesorizate cum trebuie, dacă au o țușă de spectaculos.

 3. Pantofi comozi. Pot fi balerini, Converși, Air Max-uri (astea sunt tare hip în ultima vreme!), bocanci, sandale, ideea e să fie casual puțin spre sport și cât se poate de confortabile. Îmi imaginez că nu aveți timp după fiecare proiecție să dați fuga acasă să schimbați ținuta. Gândiți-o deci în termeni practici: să reziste minim 12 ore!

 4. Detalii. Bijuterii masive, poșete minimaliste, curele, ochelari, brățări, șosete colorate, machiaj atipic, coafură insolită, you name it. Și faceți testul: pot merge și la job/facultate/o întâlnire normală cu prietenii așa? Da, all good. Nu? Păi: ori e prea mult ori e prea puțin. Ajustați.

Săptămâna viitoare continuăm cu proiecții outdoor, respectiv cu petrecerile TIFF, atâââât de îndrăgite de toată lumea. Până una alta, citiți, rumegați, cumpărați, asortați, purtați!

va urma…

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This