Weekend la Castel la TIFF 2014

Home $ Festivaluri $ Weekend la Castel la TIFF 2014

by | May 26, 2014 | Festivaluri, Știri Cluj

Un weekend de poveste pentru familii, dezbateri pe teme ecologice și proiecții-maraton îi vor ține în priză pe spectatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care începe vineri, 30 mai, la Cluj-Napoca.

Copiii și părinții au la dispoziție un weekend întreg pentru ei la Castelul Banffy de la Bonțida, pe 31 mai și 1 iunie. În cele două zile, între 11.00 și 19.00, Weekend la Castel vine cu jocuri, ateliere, spectacole, un show de magie și activități sportive pentru cei mici, iar după lăsarea serii, de la 21.45, cu proiecții în aer liber pentru cei mari.

Într-un orășel improvizat în curtea castelului, cei mici vor învăța cum să se descurce singuri într-o lume care imită lumea oamenilor mari. Copiii vor învăța meserii, vor experimenta postura de angajat și vor primi o recompensă pentru munca lor. Apoi, cu ce au adunat, vor putea achita taxele pentru activitățile recreative/distractive și se vor putea bucura de jocurile special pregătite pentru ei. Sâmbătă, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiți pentru concertele la instrumente improvizate, vor veni să le arate copiilor cum poți crea muzică din obiecte reciclabile. Programul Weekend la Castel pentru copii este realizat cu sprijinul Playful Learning.

Sâmbătă, 31 mai, de la 21.45, la Bonțida va fi proiectat Bolondos vakáció/ Frumoasele vacanțe, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967 despre un tânăr chipeș care se îndrăgostește de o româncă, într-o vacanță pe malul lacului Balathon, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu și Ilinca Tomoroveanu. Respectatul regizor maghiar Károly Makk a fost selecționat de cinci ori la Festivalul de la Cannes și a câștigat numeroase premii cu filmele sale. Duminică, de la aceeași oră, e programată proiecția aniversară a filmului 1984, în regia lui Michael Radford, la 30 de ani de la premieră. Adaptarea excelentului roman al lui George Orwell îi are pe John Hurt și Richard Burton în distribuție.

EcoTIFF promite să provoace dezbateri și anul acesta, cu cele patru filme proiectate pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. De la 17.00, la Universitatea Sapienția, va avea loc proiecția unică a documentarului Gasland II (r. Josh Fox), despre problema exploatării gazelor de șist. Subiectul va fi abordat în cadrul unei dezbateri la care vor fi invitați specialiști și activiști. Celelalte două filme din EcoTIFF sunt Watermark (Cel mai bun documentar la Premiile Genie ale industriei canadiene), despre poluarea apei, și Population Boom, care chestionează viziunea catastrofală a suprapopulării planetei.

Un eveniment conex, realizat în colaborare cu Zero Waste Romania pe 5 iunie, la Chaos Club (Galeriile Ferdinand) include proiecția Trashed, cu Jeremy Irons în ipostaza de protagonist și narator, urmată de o dezbatere cu unul dintre cei mai mari specialiști din lume în managementul deșeurilor, Paul Connett, profesor emerit în Chimia Mediului la St. Lawrence University din Canton, New York.

Miercuri, 4 iunie, e Ziua Maghiară la TIFF. Celebrul regizor maghiar Miklós Jancsó, absolvent al Școlii de Drept din Cluj în 1944, va fi omagiat printr-o proiecție specială a filmului care i-a adus Premiul pentru regie la Cannes în 1972, Psalmul roșu. Filmul va rula de la 14.30, la Cinema Arta. În prezența regizorului János Szász, la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.00, va fi proiectat Marele Caiet/ The Notebook, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary și inclus pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar. Bărbați de mingi (r. Kristóf Kovács) e un documentar amuzant despre un primar care construiește un teren de tenis într-un sătuc letargic, iar Ambulanța morții (r. Márk Bodzsár), drama unui angajat la ambulanță care se implică într-o afacere ilegală de pompe funebre.

Ziua HBO, dedicată pe 5 iunie partenerului tradițional al TIFF-ului, aduce cinci producții noi. Un maraton îi așteaptă pe cinefili la Cinema Arta, de la 10.00: Rugul aprins/ Burning Bush, al renumitei cineaste poloneze Agnieszka Holland. Miniseria de trei episoade pornește de la sacrificiul unui student care și-a dat foc în semn de protest faţă de faptul că, în 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia. Intrarea este liberă. Must see-uri sunt și Seduced and Abandoned, un documentar filmat de James Toback la Cannes, despre fascinația faimei, bani, artă și moarte, și Muhammad Ali’s Greatest Fight, de Stephen Frears, despre lupta celebrului sportiv cu guvernul american. Din Cehia vin două producții HBO: Păsări de noapte, o cronică a vieții nocturne urbane, și Povestea domnului Dragoste, despre un tânăr bolnav de schizofrenie care are o viață cât se poate de activă.

Biletele pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro, iar începând de azi, 26 mai, și de la casieriile TIFF, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 30 mai în Piaţa Unirii Open Air. Accesul la proiecţiile Mănăștur Open Air este gratuit. La Cinema Mărăști, un bilet achiziţionat pentru o proiecție va asigura accesul pentru două persoane.

Programul complet al festivalului precum și toate noutățile pot fi găsite pe www.tiff.ro.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!