TIFF 2014 – filme, filme şi iar filme

Home $ Cinema $ TIFF 2014 – filme, filme şi iar filme

by | May 28, 2014 | Cinema

Vineri debutează a 13-a ediţie a celui mai mare festival de film de la noi din ţară. Festivalul Internațional de Film Transilvania, sau pe scurt TIFF ne propune, ca în fiecare an, un număr mare de filme, o serie de spectacole unice şi evenimente cu totul speciale, unde cei pasionaţi de lumea filmului se pot întâlni cu cei care muncesc în acest domeniu. Anul acesta organizatorii ne-au adus 217 filme din 55 de ţări şi pentru că e imposibil să le vedem pe toate ne-a propus să facem o selecție pentru voi. Câteva filme pe care nu trebuie să le rataţi, un fel de crem a la crem, fără de care nu puteţi spune că aţi fost pe la TIFF 2014.

Începem rubrica de recomandări cu filmul ce va fi prezentat în deschiderea oficială. Philomena, este un film cu totul special despre o mamă aflată în căutarea fiului ei de mai bine de cincizeci de ani. Filmul, regizat de Stephen Frears, un regizor cu experienţă (High Fidelity), a făcut vâlvă la Golden Globe si Oscar anul acesta, iar premiera din România are loc la TIFF. După deschiderea din Open Air, ne îndreptăm atenţia spre locaţiile obişnuite – cinema Arta, Florin Piersic, Victoria, Casa de cultură a studenţilor, pentru a viziona ce ne-au pregăti organizatorii în deja consacratele rubrici – Supernova, Fără limita, Competiţie sau Umbre. Din categoria competiţie vă recomandăm White Shadow – povestea unui albinos care încearcă să scape de nişte savanţi malefici care folosesc organele lor pentru poţiuni, Stockholm – o poveste unică ce se petrece într-o singură noapte – şi Peştele și pisica, un film iranian promiţător. De la Supernova vă recomandăm Avocatul, Love is Strange, Pelo Malo şi La Vénus à la fourrure regizat de Roman Polanski. Trecem la Fără Limită, cu Tom a la farme, Moebius, şi R100, toate filme extreme de promiţătoare cu regizori consacraţi în spatele camerelor. Umbre ne tentează cu Enemy, Europa Report, The Babadook şi Patch Town, ca apoi să aruncăm o privire şi peste rubrici noi ca Midnight Delirium (filme horror), Ochi pentru Ochi (filme despre răzbunare).

Acestea sunt doar câteva din filmele excelente prezenta la TIFF. Pentru întreaga ofertă consultaţi un AperiTIFF sau întrebaţi-ne pe facebook care sunt recomandările noaste pentru fiecare zi în parte.

Articol scris de Marian Iuga, FilmSinopsis

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!