YSL – Yves Saint Laurent, legenda!

by | May 28, 2014 | Cinema

Toată suflarea fashionistă de pe mapamond recunoaște în câteva micro-secunde logoul YSL. Sunt convinsă însă că nu toată lumea cunoaște povestea monstrului sacru francez, născut în Algeria. Mărturisesc, sunt detalii pe care nici eu nu le știam, dar una peste alta, povestea designerului, pusă în scenă de Jalil Lespert este o călătorie rafinată în lumea eleganței desăvârșite. Motiv pentru care salut decizia TIFF-ului de a include pelicula Yves Saint Laurent în programul ediției din acest an. Cât despre voi, bine ar fi să vă cumpărați biletele din timp. Începând de astăzi disponibile la casieriile cinematografelor Florin Piersic, Arta și Victoria, respectiv la Casa TIFF!

Numele lui Yves Saint Laurent (Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent) este inseparabil de cel al casei de modă Dior, a cărei faliment iminent l-a împiedicat cu succes în anii ’50. Designerul avea pe atunci nici 22 de ani. Moartea lui Cristian Dior în 1957 avea să îl marcheze pe tânărul Yves, proaspăt avansat în funcția de Director Artistic a unei case de modă muribunde. Strategia s-a dovedit a fi un succes de masă, modele tinerești propuse de Saint Laurent aducând o infuzie de nou și modern în viziunea ușor prăfuită și bătrânicioasă a casei de modă Dior. Păstrând aceleași materiale impecabile, de calitatea superioară, având aceeași grijă pentru detalii și finisaje, noile articole create de Saint Laurent aveau o calitate extraordinară: erau moderne și extrem de ușor de purtat în orice ocazie. În culmea gloriei, designerul rămâne la conducerea Dior până în anul 1960, când ia o pauză, fiind forțat să se înroleze în armata algeriană în Războiului de Independență al Algeriei. Fire bolnăvicioasă încă din copilărie, fragil, supus mereu căderilor nervoase, Saint Laurent ajunge să fie internat într-un spital de boli mentale, unde i se aplică un tratament invaziv pe bază de electroșocuri. Doi ani mai târziu, în urma unei puternice crize nervoase este concediat de la Casa Dior, care refuză să își asocieze imaginea cu cea a unui artist tulburat.

Pentru că brandul Yves Saint Laurent a devenit unul de referință de-a lungul anilor, corect este să spunem că în urma terminării colaborării cu Dior, designerul s-a văzut nevoit să se lanseze pe cont propriu. Abia în acest punct, viziunea sa creatoare s-a dezlănțuit cu adevărat, punându-și amprenta definitiv pe istoria haute-couture-ului, respectiv pret-a-porter-ului mondial. Lui Saint Laurent îi datorează femeile eleganța masculină. El a fost cel care, în anul 1966 a lansat celebrul Smoking, fracul feminin. Tot el a poziționat ținutele beatnik, pantalonii cigarette, pantofii înalți și cambrați pe picior, respectiv jachetele safari în topul preferințelor parizienilor pretențioși. Tot în ’66 a deschis bouticul Rive Gauche, situat cum altfel, decât pe malul stâng al Senei, această inițiativă făcând parte din încercările designerului de a populariza ideea de pret-a-porter.

Saint Laurent a fost primul designer care a folosit modele de culoare într-o defilare de modă dar și primul designer de modă onorat pentru realizările de o viață de către Muzeul de Artă Metropolitan.

Pelicula lui Jalil Lespert, tânărul regizor pe care îl știți poate după Tell No One, Pa-ra-da sau Le petit lieutenant este considerată o somptuozitate vizuală ușor exagerată, aspect care nu-i știrbește totuși din frumusețe și fidelitate. Și asta pentru că filmul Yves Saint Laurent surprinde ultimele zile ale gloriei caselor de modă pariziene. Pierre Niney face rolul carieri sale interpretândul pe controversatul creator de modă, distribuția filmului fiind completată de Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet. Prea puține numele celebre, cu toate astea filmul este unul reușit.

Despre Yves Saint Laurent, Ovidiu Buta nota în volumul său FASHION VICTIM apărut la editura Polirom în 2006: „Dacă Chanel, Dior și Balenciaga au trasat silueta femeii moderne, Yves Saint Laurent a fost primul couturier care a reușit să îi creeze acesteia o garderobă adevărată. Primul…poate că acesta e cuvântul care îl definește cel mai bine pe Yves, precum și creația lui. El este primul couturier ale cărui rochii au fost expuse într-un muzeu, primul designer care a introdus smokingul masculin în lumea feminină, primul care a tratat cultura popoarelor lumii ca pe un filon infinit de stiluri și tendințe couture, primul…De fapt, Yves Saint Laurent este primul și ultimul couturier în adevăratul sens al cuvântului: mereu inovator, întotdeauna elegant, prefect, „zgomotos” pe catwalk și extrem de reținut în viața particulară”.

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This