Invazie 68 Praga @ Casa Tranzit

Home $ Cultural $ Expozitii $ Invazie 68 Praga @ Casa Tranzit

by | May 31, 2014 | Expozitii

Expozitia fotografica « Invazie 68 Praga » de Josef Koudelka

5 – 30 iunie 2014

Intrare libera

Vernisajul expozitiei fotografice « Invazie 68 Praga » de Josef Koudelka: Joi, 5 iunie, ora 18.00, în prezenţa E.S Dl. Jiří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România
Orar de vizitare: 6-8 iunie: 10h – 22h; 9-30 iunie: 10h-18h.

Eveniment organizat de Institutul Francez din Romania, in parteneriat cu Centrul Ceh din Bucuresti si Magnum Photos

Dupa Bucuresti, Timisoara, Sibiu şi Iaşi a venit randul Clujului sa gazduiasca una dintre cele mai importante expozitii ale anului. Lucrari ale faimosului fotograf Josef Koudelka sunt prezentate in expozitia « Invazie 68 Praga » organizata de Institutul Francez din Romania in parteneriat cu Centrul Ceh din Bucuresti.

Expozitia a sosit in tara noastra in toamna anului trecut cu ocazia aniversarii a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei in 21 august 1968 de catre forte militare din Uniunea Sovietica si aliatii ei din Pactul de la Varsovia, cu exceptia notabila a Romaniei. In timpul celor sapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci in varsta de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reusit ulterior sa le scoata din tara, emigrand in Franta. Fotografiile lui au fost publicate de agentia Magnum Photos in 1969, in numeroase reviste internationale cu ocazia implinirii unui an de la invazie, fara a mentiona numele autorului. In acelasi an Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim“ medalia de aur Robert Capa. De-abia in 1984, dupa moartea tatalui sau (care ramasese in Cehoslovacia), cand amenintarea represaliilor impotriva familiei a disparut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima data ca el este autorul instantaneelor. Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate si sunt considerate astazi lucrari clasice ale fotojurnalismului postbelic.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!