Faust @ Biserica Evanghelică

by | Jun 2, 2014 | Cinema, Festivaluri

Faust @ Biserica Evanghelică (Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 1)

4 si 5 iunie 2014

Intrare: 30 Lei

Faust – o legendă populară germană
(D 1926, F.W. Murnau, 106 min. / Limba germană cu subtitrare în limba engleză)

Centrul Cultural German a prezentat deja o serie de filme mute ilustrate muzical în moduri inedite. Anul trecut am înregistrat un real succes cu filmul “Aventurile prinţului Achmed” difuzat în aer liber şi ilustrat muzical de către Filarmonica de Stat Transilvania. Seria evenimentelor festive organizate cu ocazia aniversării de 20 de ani a Centrului Cultural German culminează în încheiere cu un nou film mut.

În colaborare cu Transilvania International Film Festival prezentăm în biserica luterană din Cluj-Napoca capodopera „Faust“ a regizorului Friedrich Wilhelm Murnau. Muzica contemporană de orgă interpretată de către Ian Esra Kuhl, care va ilustra muzical filmul, vine în completarea locaţiei neobişnuite pentru difuzarea unui film. Prin acest eveniment special reuşim din nou să aducem împreună un film de cinci stele, o reprezentaţie muzicală magistrală  şi un loc deosebit.

Despre film:
Faust este probabil cea mai celebră tragedie germană. Nimeni nu a reuşit să însufleţească limba germană în maniera în care a făcut-o Johann Wolfgang Goethe prin opera sa. Puţinora le este cunoscut faptul că Faust se bazează pe o legendă mult mai veche. Cel mai în vogă regizor german al anilor 20 a pornit de la cele două variante şi a creat astfel o capodoperă a filmului expresionist.  Murnau abordează teme existenţiale precum disputa dintre Bine şi Rău sau ispita întruchipată de către diavol. Grandioasa regie şi filmare a lui F.W. Murnau, interpretarea lui Emil Jannings, decorul lui Robert Herith şi contribuţia luministului Walter Röhrig fac din Faust o piatră de temelie a cinematografiei germane. La momentul premierii filmului, octombrie 1926, Murnau se afla pe culmile succesului. După încheierea filmărilor el a părăsit Germania pentru a-şi continua cariera în SUA. “Faust” în regia lui Murnau nu şi-a pierdut fascinaţia nici după aproape nouăzeci de ani de la lansare.

Despre muzică:
Filmul are un impact cu atât mai mare cu cât este ilustrat muzical de o compoziţie contemporană pentru orgă.  Fascinaţia morbidă a filmului şi tragismul acţiunii sunt accentuate de muzica interpretată la orga bisericească. Organistul Jan Esra Kuhl este unul dintre cei mai promiţători tineri muzicieni şi compozitori din Germania. De ani buni încoace şi-a dedicat cariera improvizaţiei experimentale. Şi-a făcut studiul în domeniul muzicii bisericeşti la Facultatea de Muzică din Köln la clasa organistului Winfried Bönig şi la Freiburg sub îndrumarea lui Martin Schmeding. Unele dintre momentele notabile ale proaspetei sale cariere sunt compoziţii pentru corul Anton-Weber din Freiburg, petru cvartetul de saxofon Raschèr şi pentru festivalul de muzică Hohenstaufen. Din 2009 este bursier al Cusanuswerk. Între anii 2011/12 a fost bursier al fundaţiei Rosenberg şi a fost distins cu premiul Gustav-Scheck al fundaţiei Commerzbank.

Despre locaţie:
Biserica Evanghelică din Cluj-Napoca a fost construită între anii 1816 şi 1829 conform planurilor arhitectului Georg Winkler. Elementele sale de origine atât barocă cât şi neoclasică o încadrează armonios în peisajul urban al centrului Clujului. Orga Bisericii este veche din 1913 şi a fost fabricată de către firma Walcker din Ludwigsburg.  Comunitatea religioasă este în mare parte formată din maghiari, totuşi slujba în limba germană se desfăşoară în mod regulat. Este pentru prima dată când va fi proiectat un film în biserică, fapt ce denotă ospitalitate şi deschidere, calităţi adesea greu de întâlnit.
Biletele pot fi procurate în cadrul Transilvania International Film Festival pentru suma de 30 Lei. Centrul Cultural German beneficiază de un număr limitat de bilete gratuite.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This