Programul lunii iunie in REACTOR

Home $ Articole $ Programul lunii iunie in REACTOR

by | Jun 4, 2014 | Articole

Stim ca incepe sesiunea si ca toata lumea se gandeste deja la vacanta, dar la REACTOR, lucrurile merg inca cu motoarele turate. Prima vara a REACTORULUI incepe ambitios, cu trei noi premiere, trei expozitii (pictura, ceramica, fotografie) si trei concerte (jazz, folk si un preambul la FanFest). In plus, mai avem un spectacol invitat de la Targu Mures si reprezentatii ale succesului lunii mai, ”9 din 10”.

 

Joi, 5 iunie, ora 19.00

VOYEUR

Vernisaj de pictura de Alina Staicu

Voyeur este un proiect critic ce pune in discutie conditia privitorului, dar si a atitudinii sociale: aceea de privitor ascuns, neimplicat, atitudinea de pretinsa inocenta, de detasare. Fara sa condamne sau sa emita sentinte, Voyeur studiaza mai multe ipostaze ale vinovatiei privirii si neimplicarii. Modul de a privi, fie social, fie artistic, presupune o asumare. In acest caz, este aceea de “voyeur”, in sens social, fara conotatiile cu care suntem obisnuiti.

 

Duminica, 8 iunie, ora 20.00

AVANPREMIERA The F Act (Efect)

Performance cu Diana Nedescu

 

Joi, 12 iunie, ora 20.00

PREMIERA Poker

Spectacol in coproductie cu Asociatia Reciproca

Spectacolul „Poker” ni-l prezinta pe tanarul Tudor, un pusti de 20 de ani care atrage atentia prin contrastul puternic dintre cum isi traieste viata si cum si-o gandeste sau si-o viseaza.

Subiectele surprinse in roman ating probleme pe care spectacolul isi propune sa le aduca in fata publicului: adolescentul intarziat sau generatia Peter Pan, sursele de venit ale unui tanar din anii 2000 (jocuri de noroc, video chat, trafic de droguri), viciile si temerile adolescentilor de astazi, identitate si mentalitate la 20 de ani, resemnarea dar si optimismul varstei de 25 de ani. „Poker” devine un roman cu un ritm extraordinar, in care povestea nu e doar o poveste, ci un mod de a gandi si de a fi al generatiei din care face parte intreaga echipa a proiectului: Doru Talos, Paul Socol, Valentin Oncu, Adriana Hagan si Leta Popescu.

Dramatizare dupa romanul lui Bogdan Cosa

Cu: Paul Socol, Doru Mihai Talos, Valentin Oncu

Regia: Leta Popescu

 

Vineri, 13 iunie, ora 20.00

Junetrip
Concert
Junetrip propune o imbinare de jazz cu nuante de blues, pop si electro. Un spatiu sonor in care momentele spontane de improvizatie si joc cu sunetul intalnesc compozitii inteligent orchestrate. Junetrip inseamna vocea, caldura, carisma Cristinei Moraru si totodata interventiile instrumentale imprevizibile ale lui Cristian Ciceu. Din 2013, Junetrip inseamna si un album, intitulat Aimna. II deschidere va canta Vlad Tamas (voce, chitara, muzicuta).

 

Sambata, 14 iunie, ora 20.00

MARA ceramica

Vernisaj expozitie cu vanzare

Ceramica decorativa unicat din Deva, Romania.

Duminica, 15 iunie, ora 20.00

Colateral, Oedip

de Mihai Ignat

Spectacol invitat

Spectacolul este realizat pe baza a doua scrieri scurte ale dramaturgului Mihai Ignat: Colateral, Oedip si Toate mi se-ntampla numai mie.

Una din problemele generatiei tinere si nu numai, este socializarea virtuala in detrimentul comunicarii adevarate, firesti, cu persoane reale. Textul lui Mihai Ignat semnaleaza aceasta directie, cu foarte mult umor, aratand ca in cele doua lumi regulile de comunicare difera, iar sansele de a trai situatii jenante sunt foarte mari.

Personajul incearca sa isi gaseasca o prietena prin intermediul retelelor de socializare, dar, cum niciodata persoana respectiva nu e ceea ce pare a fi, cere sfatul psihologului pentru a intelege care este cauza intamplarilor nefericite prin care trece.

Mult umor, multe situatii jenante si comice, multe incertitudini, 45 de minute de buna-dispozitie cu tanarul actor Cristian Iorga, laureat al Galei HOP, 2013 (Premiul Teatrului National din Timisoara) si al Galei STAR Bacau, 2014 (cel mai bun one man show).

Cu: Cristian Iorga

Text de Mihai Ignat

 

Miercuri, 18 iunie, si vineri, 20 iunie, ora 20.00

9 din 10

Spectacol in coproductie cu Asociatia Reciproca

Spectacolul a avut premiera in 11 mai, fiind prima productie teatrala semnata Asociatia RECIPROCA si primul spectacol realizat in totalitate in spatiul REACTOR de creatie si experiment.

Chestionand limbajul specific cartilor motivationale, „9 din 10” este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, avand la baza un scenariu colectiv, bazat pe improvizatiile actritelor Oana Hodade, Oana Mardare si Lucia Marneanu, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu.

Spectacolul confrunta publicul cu realitatea indoielnica a statisticilor abracadabrante de astazi, o realitate aflata la limita dintre „fake” si „true”, la limita dintre „how to be…” si „be yourself!”. Acid si ironic, „9 din 10” este o critica a standardelor actuale de perfectiune si o celebrare a autenticitatii din spatele acestor norme.

Cu: Oana Hodade, Lucia Marneanu si Oana Mardare

Regia: Leta Popescu

Scenariu: Ana Cucu Popescu

 

Duminica, 22 iunie, ora 20.00

Poker

Spectacol in coproductie cu Asociatia Reciproca


Joi, 26 iunie, ora 20.00

Pre-event FanFest

Concert

Echipa FanFest, alaturi de REACTOR de creatie si experiment, organizeaza la Cluj un pre-event FanFest 2014. Vor concerta doua trupe din programul festivalului care va avea loc intre 11 si 17 august, la Rosia Montana. Publicul poate afla mai multe despre ce se va intampla la Rosia, sprijinind in acelasi timp miscarea pentru salvarea unei zone extraordinare din tara lor.

 

Vineri, 27 iunie, ora 20.00

PREMIERA Fete, filme si baieti (working title)

Spectacol de teatru

Cat de mult din ce stim despre iubire e informatie preluata din fictiunile altora si cat e realitate personala? Exista vreo diferenta intre cele doua? In ”Fete, filme si baieti” urmarim niste povesti de dragoste care ne lasa cu o bizara senzatie de deja vu. Emotia care le uneste ne face sa vrem sa credem ca fiecare e adevarata si unica. In realitate, nu stim unde incepe realitatea si unde se opreste arta.

Cu: Raluca Mara, Florin Suciu, Doru Talos si Oana Mardare

Regia: Ovidiu Caita

Scenariu: Alexa Bacanu

 

Sambata, 28 iunie, ora 20.00

Cantece de munte

Concert folk

Cu Sorina Puiac, Radu Leu si Bogdan Oprea.

 

Duminica, 29 iunie, ora 20.00

PREMIERA Th F Act (Efect)

Performance

The F Act este un performance care vorbeste despre profetii. Nu despre sex, drugs & rock`n`roll, ci spre sex, drugs & DEX. Vorbeste despre Coca-Cola, gemul de visine, tigara de dupa si treburile mefistofelice din timp ce, care nu vor ajunge niciodata pe youtube.

If its not on Facebook, it doesn`t exist (asta ca sa vorbim intr-o romana perfecta). Daca ai un profil de Facebook, acum ai ocazia unei experiente unice. Efectul este ca vei avea parte de un spatiu in care umanul, din curent de fictiune, devine posibil. Defectul este ca vei primi cele mai noi informatii despre realitate: despre oameni si pisici, despre asteptari in relatii esuate si relatii care abia asteapta sa esueze.

Bonus: muzica live si efecte speciale. Despre oameni, pentru barbati si femei de la 1 la 99 de ani. Portia de ras este inclusa in efect.

 

Luni, 30 iunie, ora 20.00

Re-graffiti

Vernisaj expozitie de fotografie si transfotografie

Autoare: Sabine Tikuma, Liepaja University (Letonia).

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!