Week-end în Cheile Turzii

by | Jun 11, 2014 | Ieși din oraș

Oricât de mult mi-ar plăcea Clujul sufocat de căldură (asta așa, ca răzbunare pentru o iarnă lungă și o primăvară ploioasă), mai mult de două week-enduri consecutive îmi este imposibil să petrec în oraș. Că se întâmplă sau nu vreun TIFF, vreo altă manifestare concertistică sau cultural-artistică, sfârșiturile de săptămână estivale sunt făcute pentru evadare din spațiul urban. Acum cu atât mai mult cu cât termometrele au sărit în aer, gradele au înnebunit, iar concentrarea noastră a zburat pe fereastră biroului sau spre ferestrele siteurilor turistice.

Știu, poftiți la mare, la ștrand, la piscină, la SPA-uri. Va veni și vremea lor, nu vă agitați. Până una alta, răcoarea montană se află mult mai la îndemâna clujenilor decât briza oricărei mări. Așa că puneți mâna pe rucsac și pe un cort, împachetați-vă strictul necesar dar musai și un aparat foto, urcați-vă în mașină și goniți spre Cheile Turzii. Vă promit solemn că nu o să regretați 2 zile petrecute în natură, în liniște, printre flori, copaci, pârâuri și pietre de râu.

Situat în extremitatea nordică a munților Trascăului, traversate de Arieș, Cheile Turzii reprezintă o arie protejată (din 1938 fiind una din cele mai de notorietate rezervații al României). Deloc departe de Cluj (aproximativ 6 km de Turda), Cheile Turzii au o lungime de doar 1270 m, însă se impun din punct de vedere turistic prin dezvoltarea pe verticală, fiind cheile cu cei mai înalți pereți verticali din cadrul Munților Apuseni.

Motiv pentru care aveți la dispoziție o mulțime de opțiuni de petrece a timpului liber: de la hiking (Circuitul Crestelor Cheilor, traseul Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru, circuitul Cheile Turzii – Izvorul Popii – Ciucaș, Cheile Turzii – Cheile Turului – Tureni, Cheile Turzii – Cariera de var – Tureni sau Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Băișorii) până la alpinism sau vizitarea diverselor peșteri aflate în zonă (Peștera Călăștur, Peștera Liliecilor, Peștera Cuptorului, Peștera Cetatea Mare sau Peștera lui Balica și Grota lui Hill) și încheind cu un zbor cu parapanta, care se practică în zona Culmea Sandului, spre Petrejdi – mă îndoiesc că vă veți plictisi.

Nu mă prea pricep eu prea bine să descriu peisaje montane într-o manieră poetică, însă una din primele excursii pe care le-am făcut cu ai mei în zona Clujului a fost la Cheile Turzii. În ultimii ani am repetat cu succes experiența, iar fotografiile care ilustrează acest text mi-au retrezit o poftă nebună de deplasare în afara orașului.

Dacă vă plac peisajele sălbatice, sunteți capabili să admirați stânci abrupte, creste ascuțite și turnuri de piatră în loc de ecranul smartphone-ului din dotare, tind să cred că o altfel de ieșire decât la un hotel de 5 stele cu ultra-all inclusiv e o idee bună în care vă puteți investi timpul liber dintr-un week-end.

Principala cale de acces către Cheiele Turzii este din DN 1 (E81), imediat după ieșirea din Turda spre Alba Iulia, urmând DN 75 Turda-Câmpeni. Următoarea pe listă este localitatea Mihai Viteazu, pe care o străbatem și ajungem în Cheia. De aici, urmați un drum pavat, pe lângă o carieră de gips până deasupra cabanei, de unde ni se deschide o priveliște minunată asupra Cheilor Turzii!

Păsări, pești, batracieni, nevăstuici, iepuri, căprioare sau vulpi, peste 1000 de specii de flori precum usturoiul sălbatic, piciorul cocoșului, vulturica etc., aproximativ 60 de peșteri, aproximativ 200 de trasee de alpinism și escală, mănăstirea Cheile Turzii, râul Hășdate sau Cheile Turului (sau Turenilor), aflate în apropierea Cheilor Turzii, vă vor atrage atenția, făcându-vă șederea prin zonă mai plăcută. Sfatul meu este să uitați de pensiuni, hoteluri și vile, și să campați fie în zonele amenajate, fie într-un luminiș ascuns, să vă deconectați de tehnologie și să vă bucurați de peisaj și de liniște. Că în oraș nu prea aveți astfel de ocazii!

Tags:

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This