Free Mind @ Cinema Victoria

Home $ Cinema $ Free Mind @ Cinema Victoria

by | Jun 25, 2014 | Cinema

Free Mind – film documentar

Mai mulți soldați americani se sinucid după ce se întorc din război, decât sunt uciși în cadrul acestuia. Majoritatea veteranilor de război suferă de PTSD (tulburare de stres post-traumatic).

Steve este unul dintre veteranii americani ce tocmai s-au întors din Afganistan. Acum, înapoi acasă, el se confruntă cu nopți nedormite și mustrări de conștiință, urmări ale lucrurilor teribile pe care a trebuit să le facă în timpul războiului. Este cuprins de furie și de teamă pentru viitor și se luptă cu toate aceste stări pentru a fi un tată bun pentru copiii săi, doi gemeni în vârstă de doi ani.

Richard Davidson, specialist în neuroștiintă și profesor de psihologie și psihiatrie la Universitatea din Wisconson, își propune să deruleze un experiment neobișnuit: va învăța veteranii de război cum să practice meditația și yoga. Pot veteranii, prin meditație și yoga, să își usureze durerea și să își liniștească sistemul nervos? Să se întoarcă la viața pe care au avut-o înainte de război și să fie fericiți?

După ce a studiat activitatea cerebrală a călugărilor budiști în timpul sesiunilor de meditație, Richard Davidson a constatat că este posibil să ne reprogramăm creierul spre a ne crește gradul de altruism, compasiune și fericire, fenomen căruia îi este asociat în limbajul de specialitate termenul de „neuroplasticitate”.

Davidson a dorit să studieze și cât de devreme în viață poți începe să practici meditația și yoga, așa că a mers mai departe și a folosit aceleași metode din cadrul experimentului derulat cu veteranii de război și într-un experiment cu copii diagnosticați cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție).

Pe parcursul filmului vom fi martori ai impactului pe care meditatia îl poate avea asupra ființei umane si vom investiga dacă putem diminua durerea și stresul și prin alte metode în afara tratamentelor medicamentoase.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!