Educatia non-formala: tot educatie

Home $ Articole $ Educatia non-formala: tot educatie

by | Jul 14, 2014 | Articole

Educatia non-formala: tot educatie @ Libraria Diverta

Fundaţia Noi Orizonturi lansează proiectul „Educaţia nonfomală. Tot educaţie!”, prin care îşi propune să creeze un dialog între peste 80 de ONG-uri, reprezentanţi ai sistemului de învăţământ, autorităţi publice, asociaţii de părinţi şi companii, în vederea unei susţineri mai puternice a educaţiei nonformale în România.

Profesorii sunt un sprijin important în implementarea programelor de educaţie nonformală pentru tineri în sistemul public de învăţământ, mai ales când tinerii îşi consideră profesorii modele de urmat – potrivit unui studiu recent lansat de Şcoala de Valori.

Din păcate, situaţia profesorilor este una delicată în România. Raport Unicef „Şcoala aşa cum este” arată că încă din 2010 imaginea cadrelor didactice în opinia publică este una negativă şi puţin apreciată: 60% dintre profesori resimţind acest lucru. În plus, România este unul dintre statele europene în care salariul de bază pentru profesori este unul dintre cele mai mici, sub 50% raportat la produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în timp ce în Germania acesta este de 141%. În România, salariul maxim de profesor se poate atinge după 34 de ani de muncă, comparativ cu alte ţări europene în care media este de 15 – 25 de ani, arată studiul Comisiei Europene „Supporting the Teaching proffesion for better learning outcomes”.

În aceste condiţii, recompensarea (nu doar financiară) a profesorilor care se implică în activităţi extracurriculare este mai mult decât necesară.

Educaţia nonformală a arătat în repetate rânduri cum a reuşit să ajute tineri care, prin participarea la activităţi extracurriculare, au obţinut apoi rezultate mai bune la şcoală şi au fost mai preocupaţi de dezvoltarea lor, dar şi de comunitatea din care fac parte. Beneficiile educaţiei nonformale privesc atât elevii, cât şi profesorii implicaţi în astfel de programe – profesorii experimentând noi metode educative, pe care le aplică pentru a face orele de clasă mai atractive pentru tineri.

De aceea, proiectul „Educaţia nonformală. Tot educaţie!” îşi propune ca importanţa educaţiei nonformale să fie mai mult recunoscută şi susţinută în sistemul public de educaţie, decât este în prezent prin Legea Educaţiei Naţionale, nr. 1/2011. În finalul acestui proiect (noiembrie 2015) se doreşte cel puţin o propunere de modificare de politică publică în ce priveşte susţinerea educaţiei nonformale.

Primul pas pentru a ne atinge rezultatul dorit este crearea contextului unui dialog între reprezentanţi ai sistemului de învăţământ, asociaţii de părinţi, companii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi ONG-uri. Acesta va avea loc în cadrul unor cafenele publice, prima dintre cele 4 a luat loc la Craiova in 27 iulie.

Alte 3 cafenele publice organizate de Fundaţia Noi Orizonturi urmează să aibă loc în luna iulie, în Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Temele de discuţie vor avea la bază o serie de nevoi ale domeniului educaţiei nonformale, identificate în „Raportul de analiză şi recomandări pentru dezvoltarea unei politici publice şi a unei strategii pentru susţinerea educaţiei nonformale în sistemul educaţional”. Raportul, realizat de Lector Dr. Oana Moşoiu şi publicat în 2013 cu sprijinul Romanian-American Foundation, arată că, pentru a putea continua eficient, programele de educaţie nonformală au nevoie de:

–        Susţinerea dezvoltării de mecanisme şi instrumente de finanţare pentru activităţi de educaţie nonformală;

–        Recunoaşterea competenţelor dobândite în activităţi de educaţie nonformală;

–        Recunoaşterea activităţilor prestate de profesori în sistemul de recompense al sistemului educaţional;

–        Valorificarea modelelor de bună practică şi schimburi de bune practici în domeniul educaţiei nonformale;

–        Şcoala Altfel – context de susţinere şi promovare a educaţiei nonformale;

–         Abordarea şi implementarea mecanismelor de asigurare a calităţii în educaţia nonformală.
Mai multe informaţii şi înscrieri la cafenelele publice: www.noi-orizonturi.ro/toteducatie

 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!