Marea Provocare 2014. Reintoarcerea la vechile obiceiuri

by | Jul 16, 2014 | Expozitii

Expoziţie internaţională de caricatură politică – Marea Provocare 2014. Reintoarcerea la vechile obiceiuri – 16/30 iulie 2014

Cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate, Centrul Raţiu pentru Democraţie organizează în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca şi Centrul de cultură urbană Cluj-Napoca expoziţia “Marea Provocare 2014. Reîntoarcerea la vechile obiceiuri”: 29 de caricaturi politice semnate de maeştrii acestei arte, adunate de Ion Raţiu şi Josef Josten – preşedintele și secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Ziariştilor Liberi – la sfârşitul anilor ’50 si care sunt acum expuse pentru prima oară în România.

Povestea acestor caricaturi este în sine un act de libertate a expresiei caracteristice democraţiei şi spiritelor deschise care refuză înregimentarea şi modelul dictatorial de lidership. În 1958, doi ziarişti est-europeni, Josef Josten şi Ion Raţiu, unul provenind din Cehoslovacia, celălalt din România, au lansat un apel internaţional pentru o expoziţie cu desene, grafică şi caricatură, pe tema libertăţii de exprimare în URSS, în ţările fostului bloc comunist și în general în lume.

Apelul lor a venit ca o reacţie la declaraţia ministrului György Marosán din Republica Populară Maghiară în 1957, după ce Rusia sovietică zdrobise revoluţia maghiară: „Sigur că putem glumi şi satiriza vederile ostile reacţionare, dar nu vom tolera să se glumească pe seama socialismului”, ar fi spus el.

Declaraţia lui a fost ca o mantie roşie fluturată de toreador în faţa unui taur, iar răspunsul la apelul celor doi organizatori a întrecut cu mult aşteptările: în numai câteva săptămâni, peste 600 de caricaturi din întreaga lume au ajuns la Londra. Rezultatul a fost Prima Expoziţie Internaţională de Caricatură Politică: „Marea Provocare”. La Londra, evenimentul a fost inaugurat de Lordul Clement Attlee, fost prim-ministru al Marii Britanii şi preşedinte al Partidului Laburist, în timp ce la Washington, expoziţia a fost deschisă în prezenţa vice-preşedintelui Richard Nixon. La New York, expoziţia a fost vernisată în prezenţa senatorului Hubert Humphrey, viitorul vice-președinte al SUA. Ulterior, itinerariul expoziţiei a inclus Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Japonia.

Cele 29 de caricaturi care pot fi văzute la Bastionul Croitorilor în perioada 16-30 iulie 2014 au fost selectate din arhiva de la Londra a Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu chiar de fiul mai mic al regretatului om politic, Nicolae Raţiu. Linia roşie care le uneşte este agresivitatea Rusiei față de pacea din regiune, în contextul recentei preluări abuzive a peninsulei Crimeea (martie 2014). Vechile caricaturi din 1958 sunt extrem de actuale şi semnalizează un pericol adormit timp de peste trei decenii.

Printre cei care semnează caricaturile „Marii Provocări” din 2014 se află şi celebrul Michael Cummings, caricaturistul Daily Express. „Cummings ar putea foarte bine să devină unul dintre cei mai mari caricaturiști ai vremurilor noastre”, avea să spună despre el Winston Churchill. Şi aşa s-a şi întâmplat.

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This