Obiecte de arta din deseuri reciclate @ Iulius Parc

Home $ Cultural $ Expozitii $ Obiecte de arta din deseuri reciclate @ Iulius Parc

by | Jul 18, 2014 | Expozitii

Obiecte de arta din deseuri reciclate – 16/21 iulie

Campania de informare şi conştientizare a publicului din cadrul proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” (SMID) implementat de către Consiliul Judeţean Cluj, a continuat săptămâna aceasta cu o nouă acţiune. Astfel, în Iulius Parc au fost expuse câteva instalaţii artistice din deşeuri reciclate (metal, hârtie, plastic şi sticlă), realizate de Otilia Adam, Ruxandra Moldovan şi Victor Petric, studenţi ai Universităţii de Arte Plastice şi Design din Cluj-Napoca.

Obiectele expuse reprezintă o canapea de carton, un potret în borcane, câteva lămpi din pahare de plastic, o umbrelă din doze de bere şi pot fi văzute de clujeni începând din 16 iulie până în data de 21 iulie 2014. Pentru realizarea instalaţiilor artistice s-au folosit 40 kg carton şi hârtie, 15 kg metal, 10 kg sticlă şi 3 kg plastic, materiale obţinute în urma colectării separate a deşeurilor.

Scopul acestei acţiuni este de a creşte gradul de conştientizare al populaţiei referitor la colectarea separată a deşeurilor.

Această experienţă a fost educativă şi plină de lucruri noi. Pe perioada proiectului am descoperit noi tehnici de manipulare a materialelor reciclabile şi am găsit noi funcţionalităţi a acestora. Ne dorim ca obiectele expuse să atragă atenţia asupra importanţei separării deşeurilor şi să determine oamenii să le colecteze aşa cum trebuie”, a declarat Otilia Adam.

Campania de informare şi conştientizare se desfăşoară până în luna septembrie 2014 şi se adresează tuturor locuitorilor judeţului Cluj, indiferent de vârstă şi categorie socială. Pe parcursul ei cetăţenii vor afla informaţii despre felul în care implementarea noului sistem de management integrat al deşeurilor schimbă modul de colectare al acestora.

Această campanie este gândită în aşa fel încât informaţia să ajungă la public într-un mod atractiv şi creativ, printr-o serie de activităţi care ies din tiparele informărilor clasice. Până în prezent, în cadrul campaniei s-au realizat întâlniri directe în peste 60 de comune, câte două întâlniri  în municipiile Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej şi oraşul Huedin, 6 acţiuni de informare directă în municipiul Cluj-Napoca, competiţii şi acţiuni educative în 14 unităţi de învăţământ din judeţ (licee, şcoli şi grădiniţe). De asemenea, s-au distribuit pliante informative în două tâguri comunale, la Mociu şi Gilău.

Până în luna septembrie, se vor continua întâlnirile din mediul rural şi se vor demara alte 4 întâlniri informative în municipiul Cluj-Napoca. Totodată, se va implementa activitatea „Aruncă separat la coş” prin care clujenii vor fi invitaţi să arunce cu mingea în coşuri de baschet în culorile specifice colectării separate şi se va derula un concurs foto pe Facebook. Campania de informare şi conştientizare a publicului se va finaliza cu o conferinţă de presă în care se vor prezenta acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute.

Odată cu demararea campaniei de informare şi conştientizare a publicului pentru proiectul <Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj> şi, implicit a activităţilor prevăzute în cadrul acesteia, se doreşte ca practica separării deşeurilor să fie un pas înainte în asumarea unui comportament responsabil faţă de resursele naturale. Ne dorim ca prin acest proiect, Judeţul Cluj să se alinieze la standardele europene de management al deşeurilor, motiv pentru care este absolut necesar ca şi cetăţenii să conştientizeze importanţa colectării separate”, a precizat Vákár  István, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!