fbpx

Funcţionarul invizibil @ Muzeul de Artă

by | Sep 10, 2014 | Expozitii

Ciprian Mureșan
Funcţionarul invizibil
Vernisaj: 12 septembrie 2014, ora 17.00

Funcţionarul invizibil face parte din proiectul Greutăţi inerte, care a debutat în anul 2012 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Expoziţia cuprindea sculpturi selectate din patrimoniul muzeului clujean şi propunea, într-o manieră conceptuală, noi modalităţi de relaţionare cu o colecţie muzeală sub aspectul relativităţii valorilor, fragilitatea convingerilor şi poziţionarea noilor generaţii de artişti în raport cu teme şi abordări artistice consacrate. În acelaşi an, o continuare a proiectului a avut loc la Galeria Wilkinson din Londra.

Etapa următoare a proiectului a constat în realizarea unor sculpturi în ipsos având ca model originalele expuse în anul 2012. Noile „greutăţi” au înlocuit sculpturile folosite iniţial la presarea şi „ascunderea” unor gravuri realizate de artist, acestea fiind inspirate de povestea Funcţionarul invizibil de Ilf şi Petrov. Demersul, specific pentru Ciprian Mureşan, care realizează lucrări pornind de la opere de artă consacrate, schimbă aparenta poziţionare polemică a artistului din prima etapă a proiectului cu o atitudine dirijată spre însuşirea unui conţinut care provine din relaţia factuală cu aceleaşi sculpturi.
În anul 2013, instalaţia astfel realizată a fost selectată pentru secţiunea Art features la Art Basel şi va fi prezentată, în perioada 12 septembrie – 5 octombrie 2014, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Un album care ilustrează etapele de pînă acum ale proiectului va fi, de asemenea, disponibil.

Expoziţia este realizată cu colaborarea Galeriei Plan B Cluj / Berlin.

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This