Degustarea vinului

Home $ Articole $ Recomandări $ Degustarea vinului

by | Sep 18, 2014 | Recomandări

Se intampla deseori sa rasfoim paginile revistelor de evenimente sau site-urile care se ocupa de acelasi segment si sa gasim titluri de genul “Degustare de Vin”, “Cina cu Vin” etc. Degustarile se pot face cu diferite scopuri si in la fel de multe imprejurari, cele mai des intalnite de catre consumatorii si iubitorii de vin sunt cele cu scopul de a descoperi calitatea vinului si a impartasi cu ceilalti acest lucru.

Daca ar fi sa ne luam dupa definiţia data de eminentul oenolog Emile Peynaud, “Degustarea este aprecierea prin vedere, gust si miros a calitatilor vinului” iar pentru a face aceste lucruri intr-un mod cat mai corect avem nevoie, in primul rand, de un pahar cu picior care sa fie transparent si subtire, cu un volum suficient de mare si o forma specifica tipului de vin care se degusta. De asemenea, nelipsit este servetelul alb care ne ajuta sa apreciem corect culoarea vinului. Pe tot parcusul degustarii paharul se va tine de picior cat mai aproape de talpa pentru a nu schimba temperatura vinului.

De multe ori, la degustari avem impresia ca persoana care toarna vinul in pahare nu este foarte darnica, dar cantitatea de vin care se toarna in pahare pentru degustare nu trebuie sa fie mare, pentru a reusi sa rotim vinul in pahar si a lasa loc substantelor volatile sa urce spre gura paharului pentru a analiza vinul din punct de vedere olfactiv.

Este usor sa observam ca asemenea evenimente se intampla tot mai des in Cluj si asta ne bucura, ba mai mult de atat unii dintre noi aleg sa participe la acestea, eu as zice, daca este cu putinta sa mergeti la toate pentru ca sunt evenimente la care va puteti imbogati bagajul de cunostinte intr-un mod relaxant si placut savurand mai multe vinuri exceptionale si cu personalitate.

Bogatiile culturale care ne sunt oferite in viata provin de cele mai multe ori din arta. Un vin de calitate asociat corect reprezinta un act de cultura, un mod de viata fiind apreciat de consumatori alaturi de o muzica buna, de calitate.

Pentru a va bucura de un astfel de eveniment, va recomandam editia de Jazz & Wine din aceasta duminica, pe terasa Chios. Crama Corcova va fi prezenta cu vinuri sincere ce imbina armonios bogatia solului, microclimatul si actiunea oamenilor care pastreaza ceea ce ofera natura.

Alin Borsos, Somelier / Membru OSR2011

sursa foto: 1 / 2

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!