Dacă ieri am publicat o listă de recomandări pentru luna octombrie, cu 13 festivaluri și o mulțime de evenimente pe care n-ar trebui să le ratați, astăzi prezentăm o estimare pentru bugetul necesar unui student în Cluj care vrea să iasă săptămânal, să fie la zi cu activitățile culturale.
Bugetul este calculat pe baza biletelor de intrare.
Să presupunem că într-o luna treci măcar o dată pe la Teatru și la Opera, ai un abonament la bibliotecă, vezi o premieră la cinema, mergi la un eveniment special și in fiecare weekend la câte un concert și o petrecere. Cât crezi ca ar trebui să cheltui pentru toate acestea, doar pe biletele de intrare?
Teatru & Opera
Din fericire, atât la Teatru cât și la Operă se oferă reducere studenților. Prețul unui bilet pentru o piesă de teatru jucată în sala mare variază între 10 și 40 lei, în funcție de locul din sală. Prețul pentru Studio Euphorion rămâne fix: 15 lei. Pentru ambele săli, stuțentii plătesc doar 7,5 lei.
La Teatrul Maghiar, prețurile pentru studenți sunt de 10 lei pentru sala mare și 12 lei pentru sala studio.
La Opera Cluj, prețul pentru studenți este de 10 lei și este valabil doar pentru rândurile 14-17, iar la balcon sau în picioare preţul biletelor este de 5 lei.
Astfel, pentru o piesă de teatru și un spectacol la Operă, într-o lună un student cheltuie ~20 lei. Cu un buget aproximativ puteți merge și la Fabrica de Pensule.
La Bibliotecă e simplu. Tarifele sunt fixe iar pentru studenți ai universităților de stat totalul este de 45 lei. Tu ce carte ai citit recent? Ne poți răspunde printr-un selfie.
Cinema
Săptămânal prezentăm câte o premieră la cinema. Unele filme merită văzute în cinematograf, altele nu. Totuși, cel puțin o dată pe lună credem că merită să vezi un film on the big screen. Puteţi alege între Cinema Florin Piersic, Cinema Arta şi Cinema City-urile din ambele mall-uri.
La Cinema City prețurile diferă în funcție de cum vreți să vedeți filmul, cu sau fară ochelari 3D. Se acordă reducere studenților, astfel că prețul pentru un film normal este de 13,5 Lei iar pentru cel 3D de 21,5 Lei.
La Cinema Florin Piersic prețul unui bilet diferă de multe ori, de la 5 la 8 sau 10 lei. La Cinema Arta prețul redus pentru studenți este de 5 sau 7 Lei iar pentru filmul de la ora 13.00 intrarea este gratuită în baza legitimației.
Apropo, marțea viitoare puteți merge la AllNighter să vedeți 3 filme cu 12 lei.
Stand-up Comedy
Clujul gustă de cațiva ani spectacolele de Stand-up Comedy, s-a creat un public interesat iar de anul trecut avem și un festival. Putem spune că un spectacol de stand-up comedy intră pe lista “de văzut luna aceasta”. Biletul pentru un astfel de eveniment ajunge și la 30 lei iar luna aceasta puteți să-i vedeți pe aceeași scenă pe Teo, Vio si Costel.
Party-uri & Concerte
Prețul de intrare în cluburi / pub-uri unde au loc evenimente variază între 10 și 30 lei. Pentru 8 seri pe lună cu ieșiri la concerte și party-uri ai nevoie de un buget între 80 si 240 lei.
Dacă mai punem la socoteală și cheltuiala pe băutură, indiferent dacă este sau nu cu alcool, putem estima că un student cheltuie în medie între 30 și 100 lei pe seara, în weekend.
Pentru unii se mai adaugă și cheltuielile de taxi sau țigări, pentru alții guilty pleasure-ul de dimineață la vreun fast-food sau ceva dulce de la Non Stop-ul din colt.
Tu cat estimezi ca ai avea nevoie pentru o luna plina de iesiri?