Clujenii au „recucerit” Depozitul de Filme

Home $ Știri Cluj $ Clujenii au „recucerit” Depozitul de Filme

by | Oct 21, 2014 | Știri Cluj

După ani de ruină și neglijare, Depozitul de Filme a devenit un spațiu al culturii, deschis publicului care a contribuit la salvarea și punerea sa în valoare. Duminică, într-o zi plină de soare și bună dispoziție, Depozitul și a deschis porțile pentru opt ore de animație susținută de artiști locali.

Vecinii de pe strada Maiakovski din Cluj-Napoca au fost printre primii care au sosit. Bucuroase de faptul că un spațiu din cartierul lor s-a transformat dintr-un loc abandonat într-unul de întâlnire, doamnele au adus clătite și gemuri făcute în casă, iar copiii s-au jucat ziua întreagă, profitând de spațiul special amenajat pentru ei, și au contribuit prin desenele lor la decorul clădirii. Lor li s-au alăturat până la finalul zilei alți o mie de clujeni care au descoperit transformările petrecute în ultimele luni.

Evenimentul a fost posibil datorită campaniei „TIFF salvează Depozitul de filme”, prin care donatori online din întreaga țară, reuniți de platforma WeAreHere, și-au unit forțele cu UniCredit Țiriac Bank și au strâns sumele necesare intervențiilor de urgență de care spațiul avea mare nevoie pentru a putea fi redat comunității. „Salvarea Depozitului de Filme este un proiect în care a crezut și în care a lucrat întreaga echipă a Festivalului Internațional de Film Transilvania, TIFF. Am avut colegi care au lucrat ca voluntari sau în timpul lor liber, pentru că am știut că miza este de a transforma acest spațiu într un bun public, iar ziua de azi le-a răsplătit eforturile. Numărul mare de spectatori e doar o parte a poveștii; important e cât de ușor s-au regăsit oamenii în acest spațiu, că și-au găsit un loc al lor aici și că s-au implicat în activități”, a declarat Cristian Hordilă, festival manager TIFF.

Dacă, în iunie, spațiul era plin de peliculă veche, aruncată pe jos, în hale și clădiri, dar și în vegetația sălbatică din jur, acum totul a fost igienizat, s-au amenajat căi de acces, iar clădirile au fost consolidate.
Invitate speciale ale evenimentului au fost cinci dintre fostele angajate ale RADEF RomâniaFilm. Anitinia Bolog, Constantina Chiorean, Ana Zehra, Mariana Cucuruan şi Bianca Oprean au povestit publicului despre locul în care și-au petrecut zeci de ani din viață, despre vremurile de atunci, dar și despre bucuria transformării unui vechi depozit într-un spațiu de întâlnire al idelor frumoase și proiectelor culturale. „Pe vremuri, noi vizionam aici filmele pe care ni le trimiteau <> și programam de la Cluj filme pentru 140 de localități. Astăzi, a fost frumos să văd cum renaște acest spațiu, pentru că are nu doar amintiri, ci și un viitor! Am speranță când văd că voi, tinerii, încercați să reparați ceva ce generația mea a stricat”, a spus Constantina Chiorean.

Duminică, au mai fost alături de clujeni echipa REACTOR, cu un spectacol de magie și un teaser pentru viitorul spectacol de teatru „În 4 D”. Concertul Glass Fish a prefațat momentul oficial de inaugurare, pentru ca apoi să urce pe scenă, pentru un concert jazz foarte apreciat de cei prezenți, artiștii clujeni Enyed Karoly (pian), Menyhart Tibi (chitară bas) și Ferenc Aron (tobe).
Echipa CORSO a pregătit mâncare la ceaun, iar evenimentului i s-au alăturat și Demmers Tea House, Casa TIFF, precum și MinorSwing și Marea Hamaceala cu o zonă specială de hamace. Fundația „Noi Orizonturi”, împreună cu Impact, au pictat exteriorul clădirii și au organizat demonstrații de jonglerie, iar la decorul spațiului au contribuit grafferii Vlad Sodi, Andrei Zdrenghea și Andrei Jurj.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!