Poarta Albă @ Cinema Victoria

by | Oct 21, 2014 | Cinema

Pruncul Iisus, îmbrăcat în zeghe de pușcăriaș. Nu este titlul unei știri dintr-un ziar tabloid, ci punctul de pornire al ultimului lungmetraj semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu, Poarta Albă, care ajunge joi, 23 octombrie, pe marele ecrane. La premiera filmului, ce va avea loc la Cinema Victoria, cu începere de la ora 20:00, vor lua parte regizorul și actorii din rolurile principale, Cristian Bota și Sergiu Bucur.

„Poarta Albă” este inspirat din fapte reale şi porneşte de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la teologie, care observă pe fresca bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată, în urmă cu 50 de ani, chiar de către părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă, în permanenţă supravegheat atent de Securitate. Părintele era considerat, încă de pe atunci, Sfântul Ardealului.

Filmul va rula în săptămâna 24-30 octombrie, la cinematograful Victoria, duminică de la ora 15:00 și marți de la 17:30.

„Poarta Albă” este un film dramatic ce îşi propune să fie un testimonial al unor vremuri dure, nu foarte îndepărtate, urmărind viaţa a doi studenți care, odată ajunşi în lagărul morţii ca deținuți politici, îşi dau seama că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate, unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi. Suspansul este permanent, moartea îi pândeşte în orice moment. Întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca îi ajută, însă, să descopere speranța într-o lume ce părea a fi fără speranță.
Filmul este o poveste despre prietenie şi solidaritate, într-un univers întunecat şi nedrept; o poveste despre speranţă.

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This