Când sărbătorile vin…sănătatea nu pleacă.

Home $ Articole $ Când sărbătorile vin…sănătatea nu pleacă.

by | Dec 21, 2014 | Articole

Poate surprinzător. Poate nu. Faptul că venirea sărbătorilor nu implică (neapărat) plecarea sănătăţii. Sărbătorile şi sănătatea nu se exclud. Ori, cel puţin, n-ar trebui.

Când ne gândim la sărbători, majoritatea dintre noi, ne gândim la, în afară de familie şi băuturi…carbogazoase, la mâncare. La mâncare tradiţional românească. La multă mâncare. Aproape că nu ne mai gândim la sănătate. Nici la legume. Nici la diversitate. Dincolo de faptul că, aparent, singura diferenţă pe care o ştim dintre Paşte şi Crăciun este că de Paşte se mănâncă miel, iar de Crăciun – porc, meniul de sărbători este întotdeauna, absolut întotdeauna, identic.

Gândindu-mă, deci, la ce mâncăm, de obicei, de sărbătorile de iarnă şi la ce am putea mânca, dacă am vrea, am ajuns, iată, la a scrie despre asta. Scriu despre asta pentru că am impresia că vreţi o schimbare. Că nu ştiţi încă în ce constă, dar că aţi vrea, ca anu’ ăsta, să schimbaţi ceva. Nu v-aţi gândim cum, dar sunteţi conştienţi că ceva trebuie să fie schimbat cumva. Acel ceva este meniul de sărbători, acel cumva este încercând produse fără carne, deci vegetariene, vegane sau raw-vegane, iar cei ce urmează să facă schimbarea asta sunteţi voi. Cei care vreţi ca mesele de sărbători să fie ca o gură de aer curat, nu ca un loc ce-ţi provoacă claustrofobie, ca să vă simţiţi liberi şi fericiţi, aşa cum sunteţi, şi ca şi trupul şi mintea şi spiritul să fie pure şi uşoare, ca fulgul de omăt.

Pentru asta, este nevoie întâi de asumarea ideii că, indiferent de ocazie, ar fi bine să nu mâncăm până suntem plini. Ş-atunci până când? Până am mai putea lua o gură, două, trei. Dacă asta este stabilit, atunci paşii vin de la sine. Tocmai asta este cheia, şi anume să nu forţezi nimic, să laşi totul să decurgă natural. Dup-aia, dacă nu mâncăm borş/ciorbă, sarmale şi cozonac, atunci ce? Păi…eu una, aş alege, de exemplu, borş de legume, varianta raw-vegană, deci alternativa sănătoasă, a clasicei ciorbe de legume. După asta…probabil aş aştepta o vreme, poate 30 de minute, până să mă apuc de alt fel de mâncare, fiindcă ciorba, contrar părerilor conform cărora “te spală”, te cam încurcă, în sensul că îţi zăpăceşte stomacul, care are de digerat şi lichid şi solid…aşa, după 30 de minute, aş mânca curry cu orez de trei feluri. În ceea ce priveşte, desertul, aş sta puţin pe gânduri, neştiind ce să aleg, însă probabil aş fi fericită cu o tartă raw cu mere şi sos caramel.

Cam ăsta ar fi meniul pe care mi-ar plăcea să îl am de sărbători. Şi pot. La fel ca voi. Pentru că produsele se găsesc în meniul restaurantului vegetarian şi raw-vegan Samsara Foodhouse. Vă urez, aşadar, în numele întregii familii Samsara Foodhouse, să aveţi nenumărate motive de sărbătoare, sărbători care să nu alunge starea de bine, trupească şi sufletească, ci dimpotrivă, să o sporească.

Cu spiritul sărbătorilor liber,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!