Să cunoaştem ce mâncăm.

Home $ Articole $ Să cunoaştem ce mâncăm.

by | Jan 5, 2015 | Articole

Dacă nu ştim să mâncăm sănătos, să învăţăm. Dacă ştim, să aplicăm. A mânca sănătos este o virtute. A mânca este, cu siguranţă, o însuşire dominantă a caracterului uman, una care ar trebui să îl facă mai bun pe om, din punct de vedere fizic, intelectual şi moral. Deci, să practicăm mâncatul şi să practicăm virtutea, adică mâncatul sănătos.

Sute, ori poate chiar mii, de alimente mai mult sau mai puţin cotidiene schimbă cu totul programul gastronomic stabilit şi ideile privitoare la alimentaţie, pe când regimul alimentar ar trebui să fie un fapt dobândit fără bătaie de cap. Ori, mă rog, fără multă bătaie de cap. Ar fi mai uşor dacă fiecare aliment pe care l-am ingera ne-ar spune despre el substanţele nutritive esenţiale şi beneficiile aduse sănătăţii, precum şi valori ale caloriilor, colesterolului, carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Totodată, ar trebui să învăţăm să preparăm alimentele, în funcţie de proprietăţile lor, în cele mai sănătoase moduri, pentru a ne echilibra dieta. Totuşi, dacă nu este uşor, nu înseamnă că nu este simplu. E simplu.

Putem începe prin a afla ce conţin alimentele consumate frecvent. De exemplu, lactatele reprezintă o excelentă sursă de calciu, proteine, zinc, vitaminele A, B12 şi D, precum şi de riboflavină (altă denumire pentru vitamina B2). Ouăle conţin toate substanţele nutritive esenţiale, cu excepţia vitaminei C. Cheia în ceea ce priveşte lactatele şi ouăle este cumpătarea, ca în orice, de altfel. Grăsimile constituie o substanţă hrănitoare esenţială, doar că trebuie să sortăm grăsimile benefice de cele dăunătoare. Majoritatea grăsimilor se împart în trei categorii: mono nesaturate, polinesaturate şi saturate. O a patra categorie de grăsimi, acizii graşi “trans”, este, de departe, cea mai dăunătoare. Nucile, seminţele şi leguminoasele conţin multe substanţe benefice pentru organism, fiind totodată sărace în cele care pot fi (şi, de multe ori, sunt) dăunătoare. Nucile au un conţinut ridicat de grăsimi benefice, iar leguminoasele sunt bogate în vitamine şi minerale, mai ales în calciu şi vitamina B12.

Cei care vor (deşi sănătatea nu este o chestiune de voinţă, ci de necesitate) să înveţe să se alimenteze sănătos, sunt poftiţi să beneficieze de gustul şi valoarea câtorva produse, conforme cu cele scrise mai sus, ale restaurantului vegetarian şi raw-vegan Samsara Foodhouse, precum pizza “Quatro Formaggi”, din categoria brânzeturilor, “orez marocan”, întrucât conţine unt şi se încadrează în grăsimi, şi “brownies”, care au nuci.

Poftă bună şi sănătate cea mai bună,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!