Vizita bătrânei doamne – o anatomie a provincialismului

Home $ Articole $ Vizita bătrânei doamne – o anatomie a provincialismului

by | Jan 6, 2015 | Articole

Vizita bătrânei doamne – o anatomie a provincialismului

Teatrul Maghiar de Stat începe anul 2015 cu o premieră: Vizita bătrânei doamne de Freidrich Dürrenmatt, regia Gábor Tompa. Spectacolul se va juca pe 7 ianuarie, ora 19.00, în Sala Mare.

La conferința de presă organizată cu ocazia acestui eveniment, Gábor Tompa a atras atenția asupra faptului că premiera va fi una specială. Va fi un „work in progress” pentru că, din motive obiective, a trebuit să facă schimbări de ultim moment în distribuție. Astfel, rolul lui Alfred Ill a fost preluat de Attila Orbán, iar cel al profesorului (în distribuția iniţială jucat de Attila Orbán) va fi interpretat de Gábor Viola.

De asemenea, regizorul a precizat că, în acest moment, piesa lui Dürrenmatt este foarte populară pe scenele lumii. La sfârșitul lunii ianuarie va fi prezentată și la Teatrul Bochum, Germania, companie devenită recent membră a Uniunii Teatrelor din Europa. Gábor Tompa a vorbit chiar şi despre un posibil schimb de spectacole între cele două instituţii.
Coreografa Johanna Bodor a mărturisit că a venit la Cluj fără a avea idei preconcepute în ceea ce priveşte textul şi spectacolul. Iar în primele zece zile de repetiţii s-a mulţumit doar să observe. Mişcările a început să le constuiască doar după ce a reușit să simtă mediul, spațiul, muzica spectacolului.

Costumele sunt de fapt haine second hand. Asta pentru că locul piesei, orășelul Güllen, lumea acestei comunități, reprezintă o „societate second hand”. Această lume concretă este într-un interesant contrast cu decorului metaforic realizat de Helmut Stürmer – a precizat scenografa Carmencita Brojboiu.

Compozitorul Vasile Șirli a caracterizat materialul sonor al spectacolului drept un amestec special de melodii, zgomote şi gânduri muzicale. De aceea, a „tricotat” o textură muzicală în care sunt prezente cinismul și critica acerbă a textului, dar și nostalgia compozitorului. Pentru Vasile Şirli, Dürrenmatt reprezintă și tinerețea sa trăită în anii ’60.
Dramaturgul András Visky a subliniat că mizeria din oraşul Güllen nu are cauze financiare, așa nici sărăcia prezentă în societatea noastră nu are. Sărăcia acestei comunități constă în lipsa acută de solidaritate.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!