Detoxificarea – o gură de aer curat

Home $ Articole $ Detoxificarea – o gură de aer curat

by | Jan 19, 2015 | Articole

Detoxificarea este acţiunea de a detoxifica, adică de a neutraliza acţiunea produselor toxice din organism, din spaţiu etc, şi, mai ales, rezultatul ei. Detoxificarea organismului, ţinând cont de faptul că substanţele toxice sunt omniprezente, ar fi bine să fie o acţiune, nu singulară şi unică, ci obişnuită şi repetitivă.

Nu există o regulă universal valabilă în ceea ce priveşte detoxificarea, aşa cum nu există una nici pentru un regim alimentar sau altul. Fiecare detoxificare şi regim alimentar sunt incomparabile, de la organism la organism, aşadar nu poate fi vorba despre un set de legi care să funcţioneze pentru toată lumea, cel puţin, nu la fel. De asemenea, nu există o perioadă anume când ar trebui să urmăm o astfel de cură, cum se întâmplă, de obicei, în cea imediat următoare după sărbătorile de iarnă, cele pascale sau altele de genul. Detoxificarea ar fi potrivit să se petreacă în fiecare zi, o dată (o săptămână) pe lună sau oricând o simte şi ne-o cere corpul. În orice caz, deci, nu numai după o perioadă de excese alimentare. Detoxificarea este o acţiune ce trebuie înfăptuită, pas cu pas, în mod constant şi să devină, astfel, o parte integrantă a modului nostru de a trăi şi de a ne hrăni.

Cu siguranţă, însă, sunt anumite fapte pe care oricine ar putea să le săvârşească, pentru a reduce încărcătura toxică pe care corpul nostru este nevoit să o care, zilnic. Printre acestea, se află, de exemplu, faptul de a bea, imediat după ce ne trezim (şi înainte de orice alteva, fie ea şi cafea), un pahar cu apă la temperatura camerei cu zeamă de lămâie şi miere. Proprietăţile acestei băuturi sunt de a curăţa stomacul, de a crea în acesta un spaţiu alcalin, îmbunătăţirea digestiei, curăţarea tractului urinar, darea unui plus de energie, curăţarea gurii şi omorârea bacteriilor, purificarea sângelui, refacerea texturii pielii şi o infinitate de efecte benefice. Incredibil, pentru o băutură atât de simplă, necostisitoare şi uşor de preparat, nu? Atunci de ce să n-o faci? N-ai nici un motiv şi nici o scuză.

Un alt lucru pe care l-am putea face pentru a elimina toxinele din organismul nostru este să înlocuim, măcar o vreme, cafeaua cu ceaiul verde. Apoi, deci după ce bem apa cu lâmâie şi miere şi ceaiul verde, putem consuma un smoothie sau un suc (extras, de preferat, prin presare la rece, din fructe, legume, verdeţuri) ori putem alege să mâncăm fructe crude. După minimum 2-3 ore de la mâncatul fructelor, putem lua prânzul, care ar fi bine să fie alcătuit din aproape 50-70% legume crude, nepreparate termic, şi din seminţe încolţite, cereale ca meiul, quinoa, orezul integral etc. Între mese, este indicat consumul treptat, înghiţitură după înghiţitură, de apă. Ştiu că nimeni nu mai vrea să audă că “pentru sănătatea dumneavoastră, consumaţi zilnic 2 l de lichide”, dar apa joacă un rol colosal în organismul nostru şi în detoxificare. Ea purifică interiorul nostru de lucrurile dăunătoare, le duce pe cele benefice acolo unde le este locul şi…îmi amintesc o comparaţie făcută de cineva care spunea să ne imaginăm că al nostru corp este o oală în care, aşa cum în ea gătim, introducem tot felul de alimente. Întrebarea este dacă nu spălăm oala, deci corpul, cu apă, atunci ce ar însemna să gătim în ea, de exemplu, supă de linte, apoi, fără să o curăţăm, tocană de vinete şi după , eventual, cremă de vanilie? Purtaţi cu voi mereu în minte această imagine şi amintiţi-vă să vă spălaţi interiorul, bând apă. Bineînţeles, tot între pauzele dintre mesele zilei, este potrivit şi consumul de ceaiuri, neîndulcite ori, dacă le preferăm dulci, să adaugăm miere, sirop de agave sau arţar, în loc de zahăr. Cina ar trebui să fie masa cea mai sumară de pe tot parcursul zilei, nu momentul în care, pentru că toată ziua n-am mâncat, să ne umplem până la refuz şi, în nici într-un caz, la ore târzii ori, mai rău, noaptea. Salatele, supele-cremă, pastele de legume sunt cele mai recomandate. Bineînţeles, pe parcursul detoxificării, nu numai alimentele şi apa sunt cruciale, ci şi mişcarea, atitudinea faţă de procesul de detoxificare în sine şi voia bună, adică cheful de viaţă.

Pentru a vedea că detoxificarea nu este o acţiune anevoioasă, dimpotrivă, voioasă, iată câteva produse alese din meniul vegetarian, vegan şi raw-vegan al restaurantului Samsara Foodhouse, menite să ajute în acest scop: mic-dejun – un nectar din legume: “Harmonic Soul”, ce conţine conopidă, spanac şi morcovi; prânz – “Lasagna cu brânză de busuioc” – specialitate raw-vegană şi, eventual, o felie de “raw cake cu vanilie şi fructe de pădure” – desert raw-vegan; cină – „salată cu spanac, rucola, roşii cherry, mozzarella şi rodie” – vegetariană.

P.S.: Acest text nu are caracter de lege nutriţională, emisă de vreo autoritate în de ale nutriţiei, ci reprezintă intenţia unui om la fel ca restul de a învăţa şi aplica fapte bune pentru corp, minte şi suflet, aşadar trebuie citit şi interpretat ca atare. 

Sănătate curată vă doresc,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!