Cine cu cine se (mai) combină?

Home $ Articole $ Cine cu cine se (mai) combină?

by | Feb 10, 2015 | Articole

Este vorba, contrar aparențelor (intenționate și asumate), despre combinații alimentare. Combinațiile alimentare sunt roadele relației noastre cu mâncarea, o relație nu întotdeauna stabilă, dar una care ar fi bine să aibă un oareșce echilibru. O combinare corectă a alimentelor promovează în corp o greutate normală (deci, nici prea mare, nici prea mică), forță și energie.

Așadar, să aflăm ce cu ce se combină, ce cu ce nu se combină și ce cu ce nu se prea combină. În primul rând, se combină alimentele concentrate în carbohidrați (amidon, zahăr) cu alimentele neutre. Asta înseamnă că alimentele cu amidon preponderent, ca cereale și paste integrale, făină și pâine integrală, orez integral, cartof, nap, leguminoase uscate, castane, varză, dovleac, banane, se combină cu grăsimi (ulei, unt, smântână, gălbenuș de ou, măsline, avocado, nuci, alune, semințe cu ulei), vegetale neamidonoase (andive, ardei, sparanghel, broccoli, castravete, dovlecei, fasole verde, gulie, roșii, spanac, vânătă), vegetale cu conținut mediu de amidon (anghinare, ciuerci, conopidă, mazăre, sfeclă, porumb), mirodenii iritante (ardei iute, ceapă, praz, ridichi, usturoi, sare de mare). Alimentele neutre se pot combina între ele. De asemenea, cu alimentele neutre se combină altele concentrate, în afară de cele cu amidon preponderent, cum sunt cele cu zahăr preponderent (miere, zahăr nerafinat, fructe uscate, curmale, smochine). Nu se recomandă produsele cu amidon, ca făină albă, produse din făină albă, orez lustruit, arahide, nici cele cu zahăr alb rafinat. Asocierea amidon-zahăr nu este recomandată.

Ce nu se combină sunt alimentele concentrate în carbohidrați, dintre care sunt enumerate mai sus câteva, și cele care au o concentrație mare în proteine (preponderent albumine: lapte – până la 55% grăsime, ouă, soia, leguminoase uscate – bob, fasole, linte, mazăre, nuci, alune, semințe, tofu) și cele acide (fructe boabe, lămâi, ananas). Așadar, alimentele concentrate pe bază de hidrați de carbon (amidon, zahăr) nu se combină cu alimente concentrate pe bază de albumină (proteine). Asocierea proteine-acizi nu este indicată.

Într-un final, nu se prea combină alimentele neutre (vezi grăsimile, vegetalele neamidonoase, vegetalele cu conținut mediu de amidon și mirodeniile iritante înșirate deasupra) și cele concentrate (la fel, enumerate mai sus).

Adaug câteva observații, a căror nerespectare am observat că duce la indigestie, astenie (fizică și intelectuală) și creștere în greutate: fructele se consumă pe stomacul gol; după consumarea fructelor, se lasă să treacă 20-30 de minute înainte de a mânca altceva; fructele se pot consuma din nou după 2-3 ore de la consumarea unui fel de mâncare gătit; este indicat să consumăm fructe și legume în proporție de 80% din hrana zilnică, din care jumătate să fie raw; masa de dimineață să fie concentrată în fructe și semințe.

Acum, că am aflat cine cu cine și ce cu ce se combină, să aflăm și ce mâncăruri ne recomandă săptămâna asta Samsara Foodhouse, bineînțeles, îmbinate armonios, pentru o bună digestie, vitalitate și stare de bine. Întâi, un “cușcuș verde cu spanac marinat” – specialitate raw-vegană (“cușcușul” fiind obținut din broccoli și conopidă). Apoi, „paste cu vinete” – produs vegetarian și, în cele din urmă, ca să sfârșim într-o notă dulce, “raw cake cu cătină și portocale”.

Aveți grijă ce combinații faceți,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!