Expoziţie de pictură lituralizată a Luminiței Rusu

Home $ Cultural $ Expozitii $ Expoziţie de pictură lituralizată a Luminiței Rusu

by | Mar 12, 2015 | Expozitii

Vernisajul expoziţiei de pictură lituralizată intitulată ”Femeia- File de poveste eminesciană!” a pictoriței Luminița Rusu.

Cuvântul de deschidere și prezentarea expoziției vor fi susținute de scriitorul Constantin Zărnescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Mariana Enache- manager cultural, Mirela Ungureanu- doctorand în pictură la UAD Cluj și Dana Deac- redactor sef adjunct la ziarul Miorita USA.

Expoziția își propune să evidențieze lucrările de pictură lituralizată ale artistei Luminița Rusu, având ca temă femeia descrisă în poezia de dragoste a poetului Mihai Eminescu. Lucrările surprind prin spontaneitate, cromatică și armonie, detaliile lipsite de semnificații majore dispar, iar formele își caută și își găsesc relevanța. Deplin sincronizată cu epoca în care trăiește, artista lucrează cu elemente conceptuale și de limbaj specifice cubismului, fovismului, expresionismului, constructivismului, creând o lume aflată la granița dintre realul abstractizat, esentializat, și realul sesizabil prin simțuri.

Un artist complet își pictează poezia și realizează prin intermediul versurilor un tablou. Studiul relațiilor dintre literatură și pictură a cunoscut de-a lungul vremurilor diverse abordări. De la Aristotel, care vedea poezia și pictura drept arte ale imaginației, trecând apoi prin celebrul dicton horațian “ut picture poesis” sau prin asemănările tematice dintre cele două arte subliniate în Renaștere sau Clasicism, și până la Lessing care va încerca să marcheze diferențele dintre ele, pictura și literatura au fost de multe ori văzute ca arte surori. În secolul XXI problema studiului interdisciplinar este reluată cu mult interes din diverse perspective: a istoriei artei, a literaturii, a iconologiei, semiotică vizuală sau sociologie.

Luminița Rusu este un nume nou, dar care și-a creat un loc distinct în artele vizuale. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici, a Asociației Artiștilor Plastici Cluj, a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, a Asociației Artiștilor Plastici Satu-Mare, este absolventă de studii superioare tehnice, fiind inginer chemist cu titlul de cercetător științific, iar în prezent este consultant în afaceri. Activitatea sa artistică constă din zece expoziții personale care au avut loc atât în Cluj cât și în alte părți, peste 15 expoziții de grup, expoziții internaționale (Leptokaria- Grecia, Debrețin-Ungaria) și a participat la tabere de creație interne și internaționale.

Vernisajul va avea loc la Casino Centrul de Cultură Urbană Cluj şi intrarea este liberă. Expoziția este deschisă în perioada 15 – 25 martie 2015 și se poate vizita zilnic între orele 10-20.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!