Picnic Poetic @ Institutul Francez

Home $ Cultural $ Carte $ Picnic Poetic @ Institutul Francez

by | Mar 13, 2015 | Carte

În acest an, luna francofoniei va fi marcată de un eveniment de talie naţională, un picnic francofon, ce va avea loc în acelaşi timp, în 20 de localităţi din România. Scopul este de a reuni tinerii francofoni români cu personalităţile din lumea diplomatică, instituţională, culturală şi de afaceri în vederea facilitării schimburilor de idei în ceea ce priveşte limba franceză, francofonia în România şi de a promova multilingvismul. Momentul cheie al acestei prime ediţii este marcat prin publicarea de haikuuri în limba franceză în reţelele de socializare.

În cadrul evenimentului “Picnic poetic #haikunoi2015” mai mulţi ambasadori ai ţărilor francofone se vor deplasa în ţară pentru a participa şi a susţine evenimentul. Astfel, Excelenţa Sa, dl. Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, va participa la evenimentul organizat la Palatul Culturii din Ploieşti. Totodată, printre Ambasadorii prezenţi la evenimente se numără şi E.S. Dna Joanne Lemay, Ambasadoarea Canadei, care va fi p rezentă la Craiova, E.S. Dna Faouz El Achchabi, Ambasadoarea Regatului Maroc în România, prezentă la Piteşti şi E.S. Dl. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene , prezent la Piatra-Neamţ.

Întâlnirea va începe în fiecare oraş la ora 12 cu activităţi propuse de organizatori. La ora 14 toţi participanţi i vor publica poeziile pe pagina personală de Facebook, folosind hashtag-ul #haikunoi2015.

În Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc la Institutul Francez, strada Brătianu 22 şi se va bucura de participarea Consulului onorific al Franţei la Cluj. Dl. Pascal Fesneau.
Participanţii vor avea ocazia de a compune poezii haiku în franceză sub îndrumarea scriitoarei Florina llis, laureată a premiului Courrier International şi de a face o călătorie imaginară pe câteva dintre cele 20 de străzi cu nume franceze ale Clujului ghidaţi de istoricul şi scriitorul Ovidiu Pecican. Ceaiul, cafeaua şi clătitele sunt din partea casei.

Picnicul poetic este rezultatul colaborării dintre membri Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone (GADIF), Ambasada Franţei, Institutul Francez din România, lectoratele franceze, alianţele franceze, diverse centre francofone, liceele bilingve, bibliotecile francofone, catedrele de franceză. Scopul este de a aduce laolaltă studenţii, elevii, bursierii Erasmus francofoni din România, comunitatea francofonă cu ambasadorii, responsabilii delegaţii lor sau instituţiilor francofone, directorii companiilor, profesorii de franceză sau cu celelalte personalităţi reprezentative ale francofoniei din România.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!