Concurs Internațional de Interpretare Jazz in the Park

Home $ Știri Cluj $ Concurs Internațional de Interpretare Jazz in the Park

by | Mar 20, 2015 | Știri Cluj

Primul festival din România care aduce muzica live în Parcul Central al orașului, Jazz in the Park, pregătește pentru ediția 2015, dedicată Capitalei Europene a Tineretului – Cluj-Napoca, un concurs internațional de interpretare jazz. Competiția are ca obiectiv încurajarea și promovarea formațiilor de tineri care interpretează piese în stilul generic jazz (lista cu toate genurile acceptate în concurs este aici). Concurenții vor susține mini-concerte în cadrul ediției din acest an a Jazz in the Park, iar câștigătorii vor deschide ediția 2016 a festivalului.

“Concursul de interpretare reprezintă o dorință mai veche de-a noastră și ne bucurăm că în acest an îl vom putea implementa. Avem șansa să descoperim muzicieni talentați din România și nu numai, cu care sa interacționăm și la următoarele ediții, iar pentru aceștia e un cadru în plus de exprimare, întrucat proiectele pe această nișă muzicală în țară sunt limitate. Am încercat să implementăm acest proiect și în ediția a II-a, dar timpul scurt de promovare și perioada de înscriere au determinat regândirea proiectului în acest an. Deosebirea față de ediția trecută o face inserarea acestui concurs încă de la început în planurile noastre, lucru care ne-a permis să îi oferim o atenție mai mare, implicit și o pregătire mai detaliată. Anul acesta suntem încrezători că vom atrage multe trupe și dacă totul va merge cum ne-am propus, acest concurs va rămâne permanent în structura festivalului.”, a declarat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

În competiție se pot înscrie formații compuse din cel puțin doi instrumentiști și ai căror membri să fie născuți după data de 1 iulie 1985 (în caz excepțional, se admite ca un singur membru al formației să depășească această limită de vârstă). Sunt vizați muzicieni din România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ucraina. Înscrierea se poate realiza online, completând formularul dedicat de pe site-ul festivalului. Concursul are două secțiuni: interpretare muzicală și compoziție; toate formațiile înscrise vor participa implicit la secțiunea de interpretare muzicală, iar cei care doresc să se înscrie și la compoziție vor preciza acest lucru.

Înscrierile se desfășoară până în 1 iunie, iar rezultatele preselecției vor fi comunicate până în 15 iunie. Trupele selectate vor concerta în perioada 3-5 iulie în fața juriului și a publicului, pe o scenă amenajată în Parcul Central în cadrul festivalului Jazz in the Park. Criteriile de jurizare sunt: calitatea interpretării, coeziunea grupului, originalitate și prezență scenică. Valoarea totală a premiilor puse la bătaie este de 1.800 de euro, dintre care trupa câștigătoare va primi 800 de euro și invitația de a susține un recital în deschiderea festivalului Jazz in the Park 2016. Participarea la competiție nu este supusă niciunei taxe, iar organizatorii vor asigura cazarea (o noapte) și masa concurenților. Mai multe informații despre concurs și regulamentul oficial sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Trei noi confirmări pentru scena principală
Blazzaj, Exit Oz și EYOT vor concerta la Jazz in the Park 2015, alături de deja confirmații Hilde Louise Asbjørnsen, Tango with Lions, Tiptil și Sebastian Spanache Trio.

Formația Blazzaj a fost fondată de Florin Barbu și Eddie Neumann în 1998, în Timișoara, iar numele a fost inspirat de „jazz”, „blazare” și „alb”. Se consideră o trupă de nișă și și-au creat o reputație prin textele sarcastice și ritmurile sincopate.

Exit Oz este un alt proiect muzical creat de trei timișoreni „repatriați”: Ovidiu Zimcea și-a terminat studiile la Universitatea Westminster din Londra, saxofonistul Alexandru Iovan a lucrat doi ani în Lisabona, în timp ce Dorotheea Iordănescu, cea mai nouă membră, a trăit în Barcelona. Trupa combină elemente din jazzul contemporan cu influențe din post-punk, pop, muzică electronică și chiar metal. 

Sârbii de la EYOT vor adăuga la Jazz in the Park un nou concert pe lista celor peste o sută susținute în întreaga lume. Trupa se distinge prin ritmurile de jazz combinate cu pian clasic, elemente din folclorul est european și accente de smooth electronic fusion.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!