Oare era salam de casă sau săsesc? Eclipsa.

Home $ Articole $ Editorial $ Oare era salam de casă sau săsesc? Eclipsa.

by | Mar 21, 2015 | Editorial

Mergeam ieri pe stradă și am dat de două adolescente cu vestuțe albastre de la P&G.
Aveau pe la vreo 16 ani. M-am dus țintă către ele și înainte să deschidă gura am zis „Bună, vreau să răspund căcaturi ca să-mi dați chestii gratis.” Fata mi-a completat datele pe tabletă, punând opțiunile de la ea pentru economie de timp. La sfârșit mi-a cerut numărul unui membru de familie, să fie sunat aleatoriu pentru veridicitate. I-am dat numărul lui soră-mea, că mă enervase cu o fază cu o zi înainte. Apoi mi-a mai cerut un număr, pentru extraverificare. M-am crucit și i-am zis că decât să mă bage în mafia siciliană a advertisingului invaziv, mai bine trece tot numărul meu și dacă sunt sunat zic că sunt orfan. La final am primit pliculețe de șampon și tampoane pentru soră-mea. Soră-mea e în alt oraș.

Nu înțeleg deloc faza asta cu street marketing și mă întreb sincer dacă chiar funcționează. Probabil că da, din moment ce încă există. Dar cel puțin la noi sistemul pare foarte defectuos. Oamenii iau mostrele și le folosesc, nici că le pasă ce firmă sunt. Sunt gratis. E ca la mostrele de mâncare din supermarket. Eu nici acuma nu știu dacă pachețelul ăla de detergent e Dero sau Ariel. Ce contează. E gratis. De parcă face cineva diferențieri adevărate între mărcile astea. Ții la diferență între mărcile de ciocolată sau vin, dar nu la detergent. Oricum, procesul e așa: o companie plătește cu 5 lei/ora niște tineri să împartă produse oamenilor. Tinerii completează sondajele ampulea pentru c ă sunt plătiți prost și n-au interes să se dedice. Oamenii iau produsul pentru că-i gratis. Unde e plusul aici? Poate doar eu văd așa, cine știe.

Tot în aceeași zi am dat de o tipă cu ochelari gigantici. Agita pliante și avea niște ochelari de soare cu ramă albastră de vreo 30 cm pe față. Strategie funny și tinerească de a atrage atenția. Mi-a vorbit 2 minute extensiv despre noua ofertă de cartelă pre-paid care de fapt e ca un abonament și nu e în același timp, dar eu n-o auzeam. Tot ce puteam să fac era să mă uit în lentilele ei mate de plastic și să mă întreb dacă în spatele lor sunt niște ochi la fel de mați.

Și legat de eclipsă. Toți ați sărit în sus cu eclipsa, ați pornit la expediții fotografice, ați făcut găuri în hârtie și ați proiectat lumină pe pereți. Eu am aflat de ea cu 8 minute înainte de peak. Ce contează? Dacă nu bubuia Facebook de eclipsă habar n-aveam că a fost vreuna. Nici n-a fost vreo eclipsă adevărată, să se lase întunericul; aia da eclipsă mișto. Așa, a fost ca o adiere vizuală – în locul Lunii putea să fie un nor și nimeni nu-și dădea seama. Nevrând să fiu ignorant, am ieșit totuși la 11.53 fix, cum recomanda tabelul pentru Cluj-Napoca, și m-am uitat la Soare. Arăta ca de obicei. Și m-a și orbit. Plm de impresionați.

Șnur

credit foto

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!