Mă mănâncă în spatele urechii

Home $ Articole $ Editorial $ Mă mănâncă în spatele urechii

by | Mar 30, 2015 | Editorial

Teribil de încărcat weekend am avut. În primul rând, e vorba de oamenii care au avut prea mulți bani pentru Electric Castle și s-au văzut nevoiți să mai scape de câțiva și la Electric City. N-aș da niciodată un milion ca să îi ascult pe Chase & Status de pe Youtube, dar presupun că toți avem fetișurile noastre bizare.

Vineri am făcut cea mai lungă cursă cu troleul până acasă: a durat 15 minute drumul și 30 de minute așteptatul să se decongestioneze centrul de protestatari supărați. Asta cu toate că erau maxim 300. Absolut nicio față cunoscută de la proteste anterioare, în schimb, câteva fețe de libertarieni dubioși recunoscute. Și peste tot glume cu Șova. Dan ș-o va lua, nu mai șovăim, etc. Gata, băieți, m-am prins. Tot ce putea fi amuzant cu numele Șova a fost consumat deja prin 2013, eu zic să rămâneți la mesaje standard, gen „Puie la corupți”, „Un anume politician e nașpa” și „E bine să fii om bun”.

Oricum, mă bucur că vă exercitați democrația și spiritul civic, dar de ceva timp începe să mă plictisească faza asta cu ieșitul furtunos pe stradă pentru fiecare corupt care face ceva urât – devine infantil și se pierde din vedere esența: cam toată clasa politică e de căcat. Acum se protestează anti-Șova pentru că Șova a făcut recent un matrapazlâc cu superimunitatea parlamentară, iar la protestele anti-ACTA o grămadă de adolescenți au ieșit pe stradă pentru că era ceva cu interzicerea Internetului și asta i-a speriat brusc. La fel ca la protestele anti-Ponta, am o mică adăugire la protestul de vineri. Știi că un protest începe să o dea pe delir și populisme când țintele lui se schimbă și se atacă lucruri care nu prea au legătură cu situația, din ofuri telenoveliste. Am auzit că s-a ajuns și la slogane anti-PSD, de parcă mai contează din care partide fură hoții prin rotație. Ce naiv. Ah, și în caz că nu sunteți la curent, de vreo 25 de ani nu mai suntem în comunism, ci suntem o republică semiprezidențială bazată pe capitalism. Se aude, Papahagi?

În alte știri, am văzut că s-a apucat Vodă să colinde prin țară după ocaua mică și să târească negustorii necinstiți despuiați prin târg, să-i facă de rușine. Cu alte cuvinte, au venit justițiarii de la ANAF și s-au apucat să facă prăpăd printre micii comercianții. 31 de magazine închise cu amenzi de zeci de mii de lei, de multe ori pentru 50 de lei diferență în casa de marcat sau nemarcarea bacșișului. Păi eu nici nu știam că bacșișul interesează pe cineva dacă e ținut în casă până la sfârșitul zilei. Nebunie cu ANAF ăștia. Au închis Mesele Vesele și „Maria”. Groaznic. De comercianții mai mari, francize, lanțuri și corporații, regii evazioniștii și ai încălcării codului muncii, nu prea am auzit să se fi ocupat; în schimb, proprietarii de buticuri și-au luat-o urât, cu magazinul închis și obligația de a afișa mesajele alea, să îi facă de rușine. Zbârnâiau dubele ANAF pe străzi, zici că fugeau să prindă teroriștii când pun bomba. Apreciez intențiile din spatele raziilor, dar nu prea văd cum ajută Statul ca după ani întregi de condiții proaste și taxe mari pentru micii antreprenori să se apuce acum să le taie beregata din avânt justițiar, într-o oală cu restaurantele mari. Austeritatea asta nejustificată ar fi bine să fie înlocuită de măsuri mai bine gândite pentru combaterea evaziunii, altfel n-o să-și mai deschidă nimeni nici covrigărie de frica amenzilor. Și noi nu vrem așa ceva.

Şnur

Citeşte aici ce a mai scris Şnur.

sursa foto: clujcapitala.ro

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!