Culorile sau cromatica spațiilor și a naturii înconjurătore, precum și a vestimentației, ne influențează starea de spirit și comportamentul, fapt cunoscut încă din vremuri îndepărtate. Chiar dacă, de cele mai multe ori, această influență este simțită la nivel inconștient, importanța ei nu se diminuează. Fiecare zi reprezintă o nouă oportunitate, noi prilejuri în care interacționam cu cromatica mediului înconjurător, intrând în contact cu efectele ei. Mai puțin cunoscut este faptul că și mâncarea are deslușirea ei cromatică.
De aceea, considerăm utilă, dar și interesantă o dezbatere mai amănunțită a efectelor culorilor din viața și mâncarea noastră.
Așadar, prima de pe “paleta” noastră de culori va fi o non-culoare, pe numele ei “alb”. La modul general, albul exprimă inocență, puritate, fiind o culoare asociată cu o minte fără griji, creatoare de energii pozitive, dar și de luminozitate. Albul bucatelor noastre reprezintă calciu când vine vorba de alimente lichide, precum lapte și brânzeturi, și întărire a sistemului imunitar, în cazul alimentelor solide, câteva exemple fiind usturoiul, ciupercile și cartofii albi.
Galbenul este un simbol al optimismului, dar și al înțelepciunii, fiind o culoare ce activează mentalul, elementul ce îi este asociat fiind pământul. Legumele și fructele care au această culoare ne protejează împotriva degenerării maculare (una din principalele cauze ale orbirii), conținând, de asemenea, antioxidanți precum vitamina C și flavanoide cu efect antiîmbătrânire, dar și anticancer. Galbenul din alimente are, în plus, și efect de fortificare a elasticității pielii. Câteva exemple de “galbene” alimente: ananas, mango, porumb și fasole galbenă.
Înrudit cu galbenul, este portocaliul, o culoare de asemenea asociată elementului pământ, fiind reprezentantă a aspirației și sociabilității, simbolizând energie și exaltare. Portocaliul din alimente, regăsit preponderent în portocale, caise, morcovi și cartofi dulci, ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, precum și la prevenirea bolilor de inimă și a scăderii riscului de infarct.
Am ajuns și la focoasa culoare roșie, cea mai puternică culoare din toată gama coloristică, fiind o culoare dinamică, incitantă. Roșul este corespondent al fericirii și al prosperității, fiind asociat iubirii. Tot legate de inimă sunt și beneficiile alimentelor de culoare roșie, acestea ajutând în lupta împotriva bolilor de inimă și a unora dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer. Și pentru că vorbim de roșu, primul exemplu va fi roșia, apoi merișoarele, varza roșie, sfecla și ardeiul rosu.
Culoare a spiritualității și a țelurilor înalte, violetul este o combinație de energie și optimism, evocând mister, idealism și creativitate. La categoria mâncare, violetul este culoarea responsabilă de îmbunătățirea funcțiilor cognitive și ale memoriei, protejând tractul urinar de infecții. Mitul tinereții fără bătrânețe este alimentat de culoarea violet din bucatele noaste, efectul antiîmbătrânire fiind asigurat de două substanțe cheie: fenoli și antocieni. Strugurii negri, vânăta și afinele sunt câțiva dintre reprezentanții violetului culinar.
Ultima, dar una dintre cele mai importante culori este verdele. Culoare a vieții și a naturii, verdele simbolizează temperarea, pacea, oferind sentimente de linște și armonie, ajutând împotriva anxietății și dizolvând tensiunile. Fructele și legumele de culoare verde sunt bogate în fier, vitamina C și în substanțe antioxidante precum indoli și luteina, care ajută la menținerea vederii bune. Oasele, dar și dinții noștri sănătoși se datorează în mare parte acestei categorii cromatice, grație vitaminei K. De asemenea, alimentele verzi au un puternic efect anticancer. Ca și exemple de alimente doldora de verde avem salata verde, spanacul, broccoliul și avocadoul.
Trebuie numaidecât specificat faptul că nu este îndeajuns să consumăm vizual sau gastronomic o singură culoare, echilibrul și diversitatea fiind cheia succesului, combinațiile înțelepte, atât din mediul nostru înconjurator, cât și din farfurie, menținându-ne sănătatea.
Din multicolorul meniu al restaurantului Samsara Foodhouse vă recomandăm următoarele feluri de mâncare: Roll-ul cu portocală și avocado – pentru portocaliu și verde, Dovlecelul cu brânză și legume la cuptor – pentru verde, alb, dar și violet, dacă luăm în considerare vânăta din componență, iar pentru galben – Înghețată de pepene galben.
O săptămână colorată vă doresc,
Sorina Stancu.
Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]