Fericirea vine…mâncând

Home $ Articole $ Fericirea vine…mâncând

by | Apr 6, 2015 | Articole

Fericirea este o stare mintală, fiind caracterizată de emoții pozitive și plăcute, acestea variind de la mulțumire până la o bucurie imensă. De-a lungul timpului, s-au încercat diferite abordări ale fericirii, din punct de vedere biologic, psihologic, filozofic sau religios, aceste arii de activitate străduindu-se să definească cât mai îndeaproape fericirea și să identifice sursele ei.

Noi vom aborda fericirea, în cele ce urmează, din perspectivă culinară, pentru că și alimentele reprezintă o sursă de fericire, unele dintre ele având puterea de a ne schimba pe neașteptate starea de spirit în bine, de a ne face mai fericiți și mai pozitivi în momentele de cumpănă ale vieții noastre.

Este important să includem în meniul nostru zilnic carbohidrați complecși, alimente antioxidante și alimente bogate în fibre. Acestea sunt considerate hrană pentru creierul nostrum și ne ajută, chiar dacă noi nu suntem constienți de asta, să reducem stresul și anxietatea, să fim mai energici și mai active și, cel mai important, să fim mai fericiți. Vom împărți alimentele aducătoare de fericire în trei categorii.

Cap de lista din alimentele ce ne fac fericiți sunt alimentele ce conțin vitamina D. Această vitamina este supranumită și “vitamina fericirii”, asta pentru că, pe lângă aportul ei la nivelul oaselor, îl crește pe cel de serotonină din corp, având reale beneficii în ameliorarea anxietății și a stărilor depresive, având, de asemenea, și un rol important în prevenția astmului, a cancerului și a diabetului. Vitamina D poate fi gasită în următoarele alimente: lapte de vacă, de soia, de migdale, ouă, ciuperci și altele.

Grasimile sănătoase sunt următoarea categorie de alimente importante pentru starea noastră de bine. Poate suna bizar faptul că grăsimile ne ajută, având în vedere conotația negativă care s-a adus de-a lungul timpului noțiunii de “grăsime”, din cauza aportului caloric mare și a bolilor cardiovasculare care sunt associate cu acest cuvânt, dar nu toate grăsimile sunt dăunătoare. Prin grăsimi sănătoase, înțelegem, în primul rând, grăsimi din surse natural și cât mai puțin procesate (încălzite, rafinate, amestecate sau oxidate). Grăsimile monosaturate din semințe, nuci, ulei de măsline și omega 3 din avocado, sunt grăsimi sănătoase care au efecte pozitive asupra sănătății și a stării noastre de spirit, prevenind și reducând simptomele de depresie, luptând împotriva oboselii și echilibrându-ne emoțiile.

Carbohidrații complecsi sunt o ultimă categorie importantă la capitolul fericire prin mâncare, dar și la capitolul energie. Aceștia reprezentintă carbohidrații buni din dieta noastră, numindu-se “complecși” pentru că se eliberează treptat în sânge, hrănindu-ne creierul cu glucoză și dându-ne vigoare. Trebuie să conștientizăm că uneori stările proaste, sau chiar anxietatea, pe care le resimțim, sunt cauzate de fluctuațiile de zaharuri din sânge, cauzate de alegerile noastre alimentare, de cele mai multe ori inconștiente. Carbohidrații simpli, precum dulciurile sau zahărul, fac ca nivelul glucozei să crească brusc, ca mai apoi să scadă la fel de brusc, acest lucru făcându-ne să ne simțim lipsiți de energie și să avem o stare de spirit precară. Prin urmare, încercați să alegeți carbohidrații complecsi, precum cartofii dulci, quinoa, fasolea, orezul brun, fructele și legumele, în general, când vine vorba de alimentația zilnică.

Din veselul meniu vegetarian vegan și raw-vegan al restaurantului Samsara Foodhouse, vă recomandăm următoarele produse aducătoare de fericire: Mental Clarity, un superaliment bogat în vitamina D, datorită laptelui de migdale, Guacamole cu focaccia, bogat în grăsimi sănătoase, datorită avocadoului și Salată de cartofi dulci cu quinoa, bogată în carbohidrați complecși.

Sănătate și fericire vă doresc,
Sorina Stancu.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!