Concert vocal-simfonic, dirijor Cristian Mandeal

Home $ Articole $ Concert vocal-simfonic, dirijor Cristian Mandeal

by | May 26, 2015 | Articole

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită să-l reîntâlniţi pe maestrul Cristian Mandeal, într-un Concert vocal-simfonic ce prezintă lucrări semnate de Gustav Mahler și Anton Bruckner. Alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii, pe scena Colegiului Academic se vor afla în calitate de invitaţi speciali şi soporana Iulia Isaev, mezzosoporana Liliana Mattei, tenorul Ruben Mureșan și basul Sándor Árpád.

Corul Filarmonicii va fi pregătit de dirijorul Cornel Groza.

În cei 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.

După absolvirea Liceului de Muzică din Braşov şi finalizarea Academiei de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studiul pianului, compoziţiei şi dirijatului, Cristian Mandeal s-a perfecţionat la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. Actualmente, Cristian Mandeal este director general şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, precum şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”.

În calitate de dirijor, Cristian Mandeal s-a afirmat atât pe scenele româneşti, cât şi pe cele din străinătate, numele său fiind apreciat în peste treizeci de ţări. Astfel, Cristian Mandeal a fost invitat să dirijeze ansambluri orchestrale de renume situate pe nu mai puţin de patru continente diferite.

Soprana Iulia Isaev a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti, debutând imediat după aceea la Opera Naţională Bucureşti, în rolurile Micaela din Carmen de Bizet, Pamina din Flautul fermecat de Mozart, Mimi din Boema şi Cio-cio-san din Madama Butterfly de Puccini, Nedda din Paiaţe de Leoncavallo. Este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique din Nantes (Franţa, 1990), „George Enescu” din Bucureşti (1991) şi „Madama Butterfly” din Barcelona (Spania, 1992).

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Liliana Mattei Ciucă a urmat apoi cursurile secţiei de canto de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind îndrumată de Edith Simon şi Ana Manciulea. Imediat după absolvire, Liliana Mattei a obţinut o bursă de trei ani la Conservatorul de Muzică din Luxemburg (absolvind cu Grand Prix Supérieur), fapt care a deschis o altă perspectivă asupra carierei sale artistice. În anul 1997, este admisă la Academia de Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Editha Gruberova la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena, şi concomitent cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York.

Absolvent al studiilor de master ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Georgetei Stoleriu, şi a celebrei Longy School of Music din Boston, unde a studiat cu Donna Roll, tenorul Ruben Mureşan a fost distins cu Premiul II la Concursul Internaţional „George Enescu” (2001). Din 2005 până în 2007, a activat ca profesor de canto la Gordon College din Wenham, Massachusetts.

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!