Concert Simfonic – Din Carpați, la Rocky Mountains

Home $ Articole $ Concert Simfonic – Din Carpați, la Rocky Mountains

by | Jun 16, 2015 | Articole

Vă invităm vineri, 19 iunie 2015, la Colegiul Academic pentru o seară de muzică româno-americană. Dirijorul Francisc T. Resteșan (SUA) și solistul Daniel Szasz (SUA) revin la Cluj –Napoca pentru un concert ce include compoziții în primă audiție și primă audiție absolută.

Orchestra Simfonică a filarmonicii, sub bagheta maestrului Francisc T. Resteșan, va interpreta lucrări de Joseph Landers, Cristian Bence-Muk, Kurt Sander și Howard Hanson.

Francisc Tiberiu Resteșan a absolvit cursurile de Masterat în Stilistică Muzicală la Academia de Muzica “Gheorge Dima” din Cluj în anul 1996, la clasa prof. Liviu Ghitea, completând teza de masterat sub îndrumarea Prof. Dr. Victoria Nicolae.

A emigrat în Statele Unite în 1997, unde a devenit membru permanent și concertmaestru asistent al New England Symphonic Ensemble, orchestră în rezidență la celebra Carnegie Hall in New York.  De atunci a desfășurat activități concertistice în calitate de solist și dirijor pe patru continente cu successe în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Olanda, Puerto Rico, Mexic, Jamaica, Indonesia.

În vara anului 2003, începe studii doctorale în dirijat și devine asistent universitar la University of Arizona. Printre profesorii de dirijat ai lui Restesan se regăsesc Dr. Thomas Cockrell, Steven Tucker (University of California) și Enrique Bátiz (The Royal Philharmonic Orchestra). În acest timp, Dr. Resteșan s-a specializat și în interpretarea muzicii baroce cu Helmuth Rielling la Oregon Bach Festival și a participat la cursurile de măiestrie ale legendarului violonist Jaap Schröder la Yale University.

Violonistul Daniel Szasz s-a născut la Sibiu, unde a  început studiul viorii la vârsta de 6 ani. Tatăl lui, fost prim trompetist al Filarmonicii de Stat din Sibiu, a fost cel care l-a îndrumat spre această profesie, iar printre primii profesori i-a avut pe Nicolae Popovici şi Adrian Tarta.  La vârsta de 12 ani se mută la Cluj, unde continuă studiul viorii la Liceul de Muzică  sub îndrumarea profesorului Mihai Wunderlich. Îşi continuă apoi studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca la clasa de vioară a lui Andrei Agoston şi Victoria Nicolae.

Din 1990, student fiind încă, activează în cadrul Filarmonicii Transilvania din Cluj cu care efectuează turnee în Europa, şi unde apare frecvent şi ca solist.  După o serie de cursuri cu  renumitul violonist şi pedagog Alberto Lysy la International Menuhin Music Academy în Gstaad (Elveţia), Daniel Szasz primeşte o bursă de studii în SUA, unde îşi continuă studiul viorii cu Vasile Beluska, Yair Kless, Gerald Jarvis, Patrick Rafferty, iar muzica de cameră cu Audubon Quartet şi Fine Arts Quartet.

De-a lungul anilor, Daniel Szasz a câştigat mai multe premii la Concursuri Naţionale şi Internaţionale din Italia şi SUA, printre care se numără şi  Premiul Publicului la prestigiosul Concurs Internaţional de Muzică de Cameră  Vittorio Gui din Florenţa (Italia, 1990), unde a cântat împreună cu soţia lui, pianista Alina Voicu.

Solist concertist, aparând totodată în numeroase recitaluri şi concerte camerale în SUA şi Europa, Daniel Szasz ocupă din anul 1997 postul de concertmaestru în cadrul Alabama Symphony Orchestra. Pe lângă poziţia din Alabama,  în anul 2006 a fost selectat şi ca  noul concertmaestru al  Lake Placid Sinfonietta, orchestra Festivalului muzical de vară din Lake Placid, New York.

Prețul biletelor
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!